Ціни на бензин знову пішли вгору – що відбувається на ринку пального

Фото з мережі Інтернет

Прийшов вересень – і ціни на нафтопродукти знову пішли вгору, як, до речі, і долар. Але справа не в доларі, хоча імпортери пального купують його за валюту. Головна причина – нові рекомендовані (по суті директивні) граничні ціни на нафтопродукти, які Мінекономіки оприлюднило 3 вересня – виявилися вони помітно вищі від попередніх цін. Трейдери відреагували миттєво, переписавши цінники в більшу сторону.

Не змінилися за тиждень тільки середні ціни на автогаз.

Про те, що буде з цінами на пальне на цьому тижні, розповіли наші експерти: директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев і експерт ринку скрапленого газу Артем Куюн.

Що змінилося за тиждень

Нові "прайси" від Мінекономіки, які будуть діяти до 13 вересня, виявилися вищими за попередні. Тепер максимальна роздрібна ціна на "звичайний" бензин не повинна перевищувати 30,53 грн/л (+41 коп./л), на "звичайний" дизель – 28,69 грн/л (+0,58 грн/л).

Нагадаємо: регулювання цін на не преміальні бензин і ДП уряд ввів у травні цього року на час карантину, щоб не допустити необґрунтованого зростання цін. Вартість преміум-пального і автогазу не регулюється. Десять днів тому граничні ціни на бензини були знижені на 1,14 грн/л, на ДП – на 53 коп./л.

Як роз'яснили експерти, ціни по максимуму підвищилися у великих брендів преміум-сегмента (WOG, OKKO, SOCAR), а ряд операторів середнього і нижнього цінового сегмента, де прайси нижчі, і ціни підняли не так значно.

По регіонах ціни на пальне змінювалися різноспрямовано, перш за все на бензин А-92. У 16 областях він подорожчав, в п'яти областях – подешевшав на 1-10 коп./л, у трьох – ціни не змінилися. А-95 і ДП подорожчали у всіх областях крім Сумщини, на 5-25 коп./л.

У Києві А-92 також подешевшав у середньому на 22 коп./л, А-95 подешевшав на 16 коп./л, ціни на ДП в столиці попередні.

Найбільше подорожчало пальне в Луганській області, де воно і так найдорожче: бензин А-92 – на 10 коп./л, А-95 – на 37 грн/л., ДП – на 41 коп./л. А ось в Сумській області, де пальне найдешевше, ціни ще більше впали: на бензини на – 5 і 3 коп./л, ДП – на 8 коп./л.

Середня вартість автогазу збереглася, ціни стоять другий тиждень. В окремих регіонах ціни коливалися в межах статистичної похибки: на 1-3 коп./л вгору або вниз. У Києві газ подешевшав в середньому на 16 коп./л.

Найвищі ціни, як і раніше, в двох регіонах: Луганській області і Києві. А-92 і автогаз найдорожчі на Луганщині: А-92 тут коштує 29,94 грн/л, газ – 17,83 грн/л. А дизель і А-95 – в столиці: відповідно 29,43 і 31,45 грн/л.

Найнижчі ціни на бензини і в Сумській області: А-92 – 28,14 грн/л, А-95 – 29,13 грн/л, на ДП і автогаз – в Миколаївській області: 27,50 грн/л і 17, 25 грн/л.

Розкид цін збільшився на бензин А-92, зменшився за А-95 і ДП і не змінився за автогаз. За А-92 розкид становить 6,4% (1,80 грн/л), було 5,9%, за А-95 – 8% (2,32 грн/л), було 8,4%, за дизель – 7% (1,93 грн/л), було 7,2%, за автогаз – 3,4% (0,58 грн/л).

Які ціни у всіх регіонах і наскільки вони змінилися за тиждень – див. інфографіки.

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні – 28,88 грнл

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні – 29,83 грн/л

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні – 28,10 грн/л

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні – 17,48 грн/л

Аналіз ситуації на ринку

Головною причиною зростання цін на бензин і ДП Геннадій Рябцев назвав публікацію нових рекомендованих цін.

"Вкотре переконуємося, що рекомендації Мінекономіки щодо підвищення цін на нафтопродукти виконуються трейдерами швидко і з задоволенням, – іронізує Геннадій Рябцев. – А от рекомендації щодо зниження виконуються набагато гірше, як було тиждень тому. Сьогодні об'єктивних чинників для зростання роздрібних цін немає.

Пального вистачає, воно було закуплене за цінами значно нижчими, якщо їх перерахувати в роздріб. По суті, Мінекономіки формує не об'єктивні, а очікувані ціни через те, що котирування змінилися за попередню декаду. Те, що ми маємо з цінами, є прямим наслідком недосконалості використовуваних методик. Це подорожчання, якого не повинно бути".

Сергій Куюн уточнив, що на WOG і ОККО бензин марки А-95 подорожчав на 41 коп./л, до 30,94 грн/л, дизпальне – на 58 коп./л, до 28,69 грн/л. Тобто, рівно настільки, наскільки їх рекомендувало підвищити Мінекономіки. SOCAR підвищив вартість бензинів на 41-50 коп./л, в мережі AMIC ціни на бензини зросли в середньому на 5-11 коп./л, а ДП – на 7 коп./л.

Такі мережі, як Shell, "БРСМ-Нафта", KLO, "Паралель", UPG, Motto підняли ціни на пальне в межах 5-60 коп./л.

Він також зазначив, що продовжують рости ціни в дрібному опті, що формує потенціал для подальшого подорожчання в роздробі.

"За підсумками тижня ціни на дрібнооптові партії на дизпаливо в середньому зросли на 53 коп./л (+ 2,3%), на бензини – на 23-46 коп./л, або на 1,3%, – аналізує Сергій Куюн . – Внутрішні оптові ціни українського ринку продовжує штовхати вгору зростання європейських котирувань. Другий тиждень поспіль на євроринках спостерігається зростання котирувань на основні види нафтопродуктів. За минулий тиждень він склав в середньому 26 дол./т (+ 4,8%) і 72 дол./т (+ 13%) – сумарно за два останні тижні".

Експерт роз'яснив, що пальне зростає в ціні через нафту. Нафта марки Brent на минулому тижні подорожчала з 70 до 74 дол./бар. (+ 5,7%), або на 8 дол./бар. (+ 12%) за два тижні.

Артем Куюн підкреслив, що в опті автогаз повільно дорожчає: за тиждень ціни виросли в межах 200 грн/т (менше 1%), але роздріб не відреагував.

"Навіть преміум-бренди не хочуть переступати психологічний рубіж 18 грн/л, тримають ціну 17,98-17,99 грн, – зазначив Артем Куюн. – Відомо, що споживач реагує на ціну в гривнях, а потім уже в копійках, тому 17,99 – це "17 з копійками", а 18,01 – це вже "дорожче 18", хоча різниці в ціні майже нема".

Що може змінитися за тиждень

Геннадій Рябцев і Сергій Куюн прогнозують, що до кінця тижня ціни на бензин і дизпальне зміняться мало.

"Можливе коригування в тих мережах, де з якихось причин ціни не підняли після вихідних. Але таких небагато, в основному на периферії", – говорить Геннадій Рябцев.

Сергій Куюн уточнив, що трейдери економ-сегмента можуть підвищити ціни слідом за преміум-брендами в межах 50 коп./л.

За словами Артема Куюна, ще тиждень ціни на газ збережуть стабільність. Але очікувати їхнього зниження поки не варто – високий сезон споживання автогазу триває.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ