Заберуть останнє: українцям почали нараховувати штрафи за борги по комуналці

Фото з мережі Інтернет

У людей в платіжках раптово зросли комунальні борги за послугами, яких вони зараз не отримують. Зокрема - по теплу. Як з'ясувалося, комунальники стали робити на борги додаткові нарахування. Вони знайшли спосіб обійти заборонені пеню і штрафи, які не можна нараховувати під час карантину.

На платіжку за тепло, що відчутно виросла, поскаржилася в соцмережі киянка Інна Звягінцева. Дівчина каже, що посеред літа її платіжка за тепло несподівано "поважчала". Причому не на якісь копійки, а на суму, що на 10% перевищує вже наявну заборгованість.Як з'ясувалося, комунальники "індексували" борг, нарахувавши на нього відсоток інфляції.

"Вчора я отримала електронний рахунок від ЦКШ за комунальні послуги за червень і втратила дар мови. На заборгованість за опалення в сумі 5 574.60 грн нараховано: Інфляційну складову боргу в розмірі 470.33 грн. 3% річних в розмірі 158.30 грн. Загалом 628.63 грн або 11.3 % від загальної суми боргу ", - пише Інна.

Звичайно, вона тут же почала з'ясовувати, на якій підставі їй нараховано цей додатковий борг. Однак на гарячій лінії ЦКШ оператор послався на одну зі статей Цивільного кодексу України, уточнивши, що більш детальну відповідь на своє питання вона може отримати, звернувшись у месенджер.

"У месенджері бот оперативно відповів, що інформацію можна отримати на гарячій лінії - коло замкнулося. Інша оператор колл-центру ЦКШ "порадувала", що вони збираються нараховувати інфляційну складову та 3% щомісяця. Тобто якщо інфляція у нас не зміниться, то нарахують 136.5% в рік ", - поділилася дівчина.

Очевидно, якщо справи так підуть і далі, то незабаром комунальні борги можуть для українців стати чимось на зразок неоплатного боргу перед банком, який не закінчується ніколи - скільки не плати, передбачає Інна Звягінцева.

"Так дуже просто нагнати загальну суму заборгованості, передати справу в суд і починати примусово блокувати рахунки боржника. При цьому "ліві" донарахування продовжаться, навіть якщо споживач комунальних послуг вже сам подасть у суд або хоча би вирішить зробити реструктуризацію (для неї необхідно тільки приватне спілкування з ЦКШ, і на нього в ЦКШ Дарницького району відведено лише півтора робочих дні у липні-серпні). Гарний план загнати всіх у захмарні борги ", - обурюється дівчина.

При цьому в своїй публікації вона нагадує, що в Україні до 31 серпня діє карантин, а до його закінчення закон забороняє здійснювати будь-які додаткові нарахування на комунальні борги у вигляді пені або штрафів. Однак комунальники знайшли інший спосіб збільшити надходження від боржників, багато з яких і заборгували лише тому, що їм нема звідки оплачувати захмарні тарифи.

 
 
 
 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ