Як не «влетіти» на кредит, оформлюючи в банку платіжну карту

Фото з мережі Інтернет

Підписуючи анкету або договір, в перспективі можна отримати зобов'язання незважаючи на те, що людина могла не в повному обсязі розуміти умови користування кредитним лімітом. Споживачам фінансових послуг необхідно завжди уважно читати документи перед тим, як ставити під ними підпис, оскільки інколи навіть анкета банку може стати кредитним договором. Це ж стосується договорів з фінансовими установами.
 
Як інформує Ліга.Money з посиланням на повідомлення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, своїм підписом людина погоджується з умовами, які вказані в документі. А там можуть бути прописані не тільки права, але й обов'язки, про які можна навіть не здогадуватися.

Наприклад, при оформленні платіжної картки клієнт підписує анкету-заяву клієнта або договір на обслуговування з банком. У той же час, крім звичайної платіжної картки, він додатково отримує ще й кредитну з лімітом 5 тис. грн.

В анкеті-заяві клієнт ставить "галочку", що ознайомлений з умовами і правилами обслуговування згідно з договором, готовий роздрукувати свій екземпляр з вебсайту банку. При цьому зобов'язується стежити за зміною умов обслуговування на вебсайті.

 

"З часом ви могли перестати користуватися платіжною карткою, проте не стали її закривати. У результаті через кілька років ви отримали запрошення в суд, де дізналися, що кредитний ліміт у розмірі 5 тис. грн переріс в борг 20 тис. грн. Сума складалася з відсотків за користування кредитом, пені та безпосередньо тіла кредиту", – йдеться в повідомленні.

Чому таке може трапитися

Особливість в тому, що анкета клієнта або договір приєднання прирівнюються до кредитних договорів згідно з Цивільним кодексом. Однак навіть в таких анкетах повинні бути прописані основні умови фінансової послуги. Якщо цієї інформації немає, фінансова установа порушує права споживача.

Таким чином, підписуючи таку анкету або договір, в перспективі можна отримати зобов'язання незважаючи на те, що людина могла не в повному обсязі розуміти умови користування кредитним лімітом. Тому важливо уважно читати документи перед підписанням, а також виконувати умови угод з фінустановами.

Як уникнути подібних ситуацій

Національний банк радить звертати увагу на наступне:

  1. обов'язково дізнатися вартість користування кредитним лімітом. Ця інформація повинна бути вказана в правилах і умовах, розміщених на сайті. Також фінансова установа зобов'язана вказувати в анкеті-заяві вартість послуг, а в договорі приєднання - штрафи в разі прострочення;
  2. не варто забувати, що умовами договору фінансова установа може отримати право змінювати в односторонньому порядку комісії, тарифи, а також розмір кредитного ліміту. Однак, законодавство зобов'язує повідомляти про відповідні зміни на вебсайті за 30 днів до набуття ними чинності;
  3. взяти в банку паспорт споживчого кредиту, в якому відображено вартість і основні умови кредитного ліміту. Банк зобов'язаний його видавати в разі надання кредиту більше мінімальної зарплати (зараз це 6000 грн), інакше він порушує Закон України " Про споживче кредитування ".

Як діяти в разі порушення фінустановою прав споживача

Для початку необхідно написати звернення на ім'я керівництва банку-порушника або фінкомпанії. Якщо це не допомогло, можна звернутися до Національного банку декількома способами:

  • через чат бот НБУ в Viber або Telegram;
  • через контакт-центр НБУ по телефону 0 800 505240;
  • заповнити онлайн-форму для звернень на сайті НБУ по цій посиланням.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ