Українці можуть платити за комуналку вдвічі менше: що робити

Фото з мережі Інтернет

Українці, які проживають у багатоквартирних будинках, можуть платити за комуналку вдвічі менше. Для цього потрібно інвестувати гроші в прилади обліку й тепломодернізацію.

 

Про це розповів глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, найсуттєвіше можна скоротити витрати на опалення й гарячу воду:

"Передусім потрібно встановити індивідуальний тепловий пункт із погодним регулюванням. Його окупність 2-3 роки, а передбачувана економія – до 40% тепла в розрахунку на квартиру. Крім того, потрібно утеплити труби опалення і гарячої води в підвальних приміщеннях. Це зменшить втрати тепла до 10%. Якщо в будинку немає лічильника на опалення – його теж можна встановити. У разі того самого споживання – ціни в платіжках стануть на 25% нижчими. Якщо в будинку вертикальна розводка тепла, можна встановити індивідуальний поквартирний розподіл. Тоді кожен зможе регулювати поставки тепла у свою квартиру. Якщо зараз кияни платять 38 грн за опалювальний квадрат квартирної площі, то із системою розподілу можна платити до 10 грн за м²".

Водночас загальна термомодернізація будинку – не зовсім виправдана. Дійсно, це дає можливість заощадити на енергоносіях до 50%, але окупність такого проєкту – більш ніж 10 років. За словами Олега Попенка, якщо робити термомодернізацію "хрущовки", це коштуватиме 10 тис. дол. із квартири, що для багатьох мешканців – непосильна сума.

Загальне споживання світла у квартирі дозволить скоротити енергоефективна техніка класу А+++. Вона допоможе заощадити до 5-7%. Окрім того, можна встановити і трифазні лічильники, щоб уночі платити за електрику за нижчими тарифом.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ