В Україні банки розкриють інформацію про рахунки боржників: стало відомо, хто отримає дані

Фото з мережі Інтернет

Державні виконавці тепер допускаються до інформації про номери банківських рахунків боржників та залишок коштів на них. Про це заявив заступник міністра юстиції Андрій Гайченко, повідомляється на сторінці Міністерства в Facebook.

"За результатами проведених спільних заходів Міністерства юстиції та Національного банку України, а також досягнутих в ході них домовленостей, Нацбанком внесено зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року № 267, які набули чинності 16 лютого 2021", – йдеться в повідомленні.

Тепер інформація, яку надаватимуть банки на вимогу виконавців щодо наявності, стану рахунків боржника в обов'язковому порядку повинна містити номери рахунків, відкритих у банку, а також суми коштів, які є на цих рахунках. "Зазначені зміни не тільки значно полегшать і прискорять роботу виконавців, а й стануть підставою для впровадження автоматизації такого процесу", – сказав Гайченко.

Повідомляється, що у зв'язку з цим Мін'юст розробляє зміни до відповідних нормативно-правові акти, прийняття яких найближчим часом дозволить автоматизувати процес отримання виконавцями номерів рахунків боржників. Також відносяться і суми, що є на таких рахунках.

Нагадаємо, що раніше Національний банк України затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими фінансовими установами головних показників вартості споживчого кредиту: реальної річної відсоткової ставки і загальної вартості. Ці показники тепер повинні включати всі витрати споживача, пов'язані з отриманням, обслуговуванням і поверненням кредиту.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ