Пенсії перерахують з 1 березня за рішенням Кабміну: кому додадуть 1000 гривень

Фото з мережі Інтернет

Українські пенсіонери, які зараз отримують не менше ніж 9090 грн, після 1 березня можуть претендувати на надбавку в розмірі близько 1000 грн. Це випливає з рішення Кабміну міністрів із 1 березня на 11% підвищити розрахунковий розмір виплат. Усього перерахунок зачепить 8 млн українців (з 11,4 млн пенсіонерів), а середній розмір надбавки становитиме 308 грн.

Що таке розрахунковий розмір пенсії?

Це виплата, порахована строго за формулою: середній розмір зарплати за три роки помножити на співвідношення власної зарплати до середньої, на 1% і на стаж у роках. Тобто без урахування всіх можливих надбавок. Реальна пенсія може бути вищою. Наприклад, якщо є надбавка за вік (зараз її отримують українці старші за 80 років), або ж виплату підвищили до 40% мінімальної зарплати (для тих, кому виповнилося 65 років і хто виконав вимоги щодо стажу).

Яка буде мінімальна надбавка?

Її розмір становитиме 100 грн. Справа в тому, що якщо розрахунковий розмір пенсії нижчий від прожиткового мінімуму (ПМ), то з державного бюджету покривають різницю і платять ПМ. Ті, у кого різниця між розрахунковою пенсією і фактичною менша за 11%, підвищення на собі не відчують. Якщо ж надбавка за формулою становить менше за 100 грн, її округлять до зазначеної суми.

 

Чому підвищують на 11%?

Згідно із законом, розмір індексації рахується як сума половини минулорічної інфляції і половини від динаміки зростання зарплат за останні три роки. Рівень інфляції був у межах 5%, а зарплати росли на 17% (в сумі виходить 22%, а половина – 11%).


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ