Тарифна байка про 6.99 гривень за кубометр газу скоро закінчиться...

Фото з мережі Інтернет

Кабінет міністрів України установив ціну на газ на рівні 6,99 гривні за кубічний метр, адже така ціна була найнижчою на українській газовій біржі протягом січня. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі одного з телеканалів.

“Останні дні ми багато уваги приділяли якраз питанню - як впорядкувати ситуацію на ринку газу й захистити населення, у зв'язку зі зростанням цін на газових ринках і газових біржах. Найнижча ціна на українській газовій біржі протягом січня була 6,99 грн (за кубометр — ред.). Невелика кількість споживачів скористалася такою ціною, але вона була. Вона й була взята за основу для фіксації ось на цей складний період — лютий-березень, але не пізніше кінця опалювального сезону. У зв'язку з ковідом, уряд має можливість запровадити обмеження верхньої межі ціни на газ”, - заявив глава уряду.

Також Шмигаль заявив, що далі Кабмін буде вивчати річний продукт, який, можливо, буде дешевшим від цього рівня.

“Можливо він буде коливатися й буде "плаваючим" (ціна — ред.). Але, в будь-якому випадку, це буде зрозуміла й доступна для українців ціна”, - наголосив Шмигаль.

Зазначимо, що за ексклюзивною інформацією УНН, під час проведення консультацій з МВФ Україна не отримала погодження на зниження ціни на газ для населення.

Стосовно хронології тарифного питання, то ціна на газ для населення в листопаді-грудні 2020 року була на рівні 6,33 грн за метр кубічний. З 1 січня, ціна на газ для населення підвищилася, що, звичайно, обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

І тут навіть згадалася давня обіцянка гаранта Конституції. Ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “щось пішло не так”.

І от, через протести, влада країни вирішила “терміново” вирішувати “тарифну” проблему.

Спочатку, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко (колишній керівник “Нафтогазу”, який збільшив вартість газу для населення з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м.) представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Вже під час вчорашньої зустрічі народних депутатів від фракції “Слуга народу” із прем’єром Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим було представлено два плани виходу з “тарифної кризи”. Перший - “Нафтогаз” стає єдиним постачальником газу для населення, другий — встановлення максимальної маржинальності.

Вже 13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення зменшиться на 30% і становитиме 6,99 грн за метр кубічний.

Правда, ціна на газ від ГК "Нафтогаз України" становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від Шмигаля, лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції.

Днями пройшла анонсована нарада у голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова разом із представниками фракцій, прем‘єр-міністром України Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим на якому глава уряду підтвердив зниження ціни на газ для населення до рівня 6,99 грн за метр кубічний, але лише в “лютому-березні”. Відтак, “тарифна казка” для українців закінчиться з приходом весни.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ