Ось заради чого «слуги» все це затівали: Вітренко запропонував купувати «дешевий» газ у «братньої» Росії

Фото з мережі Інтернет

Експерти припускають, що саме про це і домовлялись Єрмак з Козаком на закритих переговорах у Берліні. В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко запропонував розблокувати закупівлі газу безпосередньо з Росії. Про це Вітренко написав у Facebook.
 
Він нагадав, що наразі готується рішення Кабінету міністрів, яке встановить граничну ціну на газ для побутових споживачів (6,9 грн за кубометр). Це рішення носитиме тимчасовий характер — на час карантину. Водночас, вказує Вітренко, Україні потрібне "стале вирішення проблем на ринку газу".

Серед елементів такого рішення він пропонує "розблокування транзиту газу із Середньої Азії, експорт газу незалежними компаніями з Росії, перенесення точок передачі газу європейським покупцям "Газпромівського" газу".

"Це теж практично автоматично суттєво знизить ціну на газ на оптовому ринку (до рівня експортного паритету). Реалістично, юридичні можливості для тиску на "Газпром" щодо цих питань є тільки у "Нафтогазу". Таку можливість дав новий контракт, який ми підписали у грудні 2019 року. На жаль, пройшов рік, а ми поки не побачили навіть скарги в антимонопольний орган Європейського союзу та/або звернення в міжнародний арбітраж. Думаємо над тим, як цю ситуацію змінити", — зазначив Юрій Вітренко.

Крім того, він запропонував підвищувати енергоефективність, збільшувати власний видобутк газу, налагодити "нормальну біржову торгівлю газом" в Україні та запровадити нові правила захисту споживачів на ринку газу.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ