МВФ зажадав від України скасувати банківську таємницю

Фото з мережі Інтернет

В Україні потрібно скасувати банківську таємницю і передати Державній податковій службі необмежений доступ до інформації про рахунки платників податків. Про це сказано в звіті Міжнародного валютного фонду про технічну допомогу Україні, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на текст документа. До того ж Фонд підтримує введення непрямого методу контролю за сплатою податків.

Відзначається, що також потрібно ввести механізм добровільного декларування. В Україні ж доступ до фінансової інформації платників податків захищений законом про банківську таємницю. Так, ці дані податкова отримує тільки за рішенням суду в кожному конкретному випадку.
 

"Це серйозно знижує ефективність непрямого методу, який працює краще на основі масштабного аналізу даних", – зазначено у звіті. На думку МВФ, такий підхід дозволить посилити відповідальність платника податків, а в разі введення механізму одноразового добровільного декларування – скористатися ним.

Кабмін вже пропонував розкрити банківську таємницю, сама ідея аж ніяк не нова. Як розповів у коментарі аналітик Василь Невмержицький, реалізувати цю ідею буде важко через суспільний резонанс.

"Інше питання, що реалізувати цю ідею повноцінно дуже важко у світі серйозного суспільного резонансу. Це стосується не тільки України. Проте такі спроби робляться і робилися раніше ... Наразі доступ до такої інформації у податковій є тільки за рішенням суду", – розповів експерт.

Кабмін запропонував:

  • розкривати на письмову вимогу податкового органу банківської таємниці про стан рахунків боржника, руху грошових коштів на рахунках, залишку коштів на рахунках, найму (оренди) банківського сейфа. Правда, для цього потрібно мати рішення суду про стягнення податкового боргу;
  • якщо за шість місяців погасити борг, то штрафи та пені, нараховані за станом на 1 березня 2020 року, спишуть;
  • без звернення до суду податковий борг можна буде списувати з банківського рахунку.

Навіть якщо законопроєкт ухвалять, податкова зможе отримувати дані тільки за запитом і тільки за конкретний проміжок часу.

"У податкових органів є й інші способи оцінити повноцінність сплати податків. Наприклад, шляхом порівняння доходів і витрат громадян. Для цього зовсім не обов'язково мати доступ до рахунку. І, мушу зазначити, що такий підхід куди більш реалістичний і застосовується багатьма країнами світу", – підсумував Невмержицький.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ