Із бюджетом найгірше попереду: нардеп пояснив головний ризик, що насувається

Фото з мережі Інтернет

Отримав багато запитань від медій щодо ситуації із бюджетом. І щодо відсутності траншу МВФ, і щодо загальної ситуації. Намагатимуся тут дуже доступно пояснити головний ризик, який насувається.

Коротко: є дуже висока ймовірність, що вже в листопаді владі  не вистачатиме грошей у бюджеті, і вона почне блокувати фінансування більшості видатків (ну окрім соцвиплат і зарплат).

Детальніше:

1) Бюджет країни складається із коштів, які вона заробляє та які бере в борг.

2) Нам цього року треба запозичити приблизно 160 млрд. грн (це нових боргів). Але поки (за вісім місців) змогли знайти лише 22 млрд. Ну тобто дуже багацько залишилося.

Читайте также: Майже 8 млрд грн з бюджету на утримання Верховної Ради: у парламенті вперше з часів незалежності України провели аудит
3) Заданнячко й так складне, але, враховуючи зрив програми МВФ, фактичне припинення траншів від європейців та інших притомних організацій, виконати план із пошуку таких запозичень майже нереально.

4) Деякі "генії" думали, що ми можемо й без МВФ/Макрофіну запозичити такі великі суми, але виявилося, що іноземні інвестори нашій владі якось не дуже вірять. А ті, хто вірить, хочуть надто великі відсотки за свою допомогу.

5) Тобто, маємо ситуацію коли грошей треба знайти за два місяці до кінця року на більше ніж 130 млрд...

6) Щодо доходів усе теж не надто райдужно. У найкращому разі вони будуть згідно із планом, а насправді, думаю, теж недовиконання буде.



7) І тут з’являється пункт про те, чому це погано. Бюджет уже розподілений, там на дорогу, там на інфраструктуру, там на закупівлю обладнання.... а грошей не вистачає. Причому катастрофічно. Ну нехай іще знайдуть десь 20 млрд у борг під великі відсотки. Навіть нехай деякі бюджетні програми не встигнуть опанувати на 20 млрд. Але дірка буде 90 млрд. Це просто дуже багато.

8) Що робити владі в такій ситуації? Варіантів лише три.

Перший: провести скорочення бюджету (іще називають секвестром), але за це вкрай непопулярне рішення повинні голосувати депутати, і його зараз нереально провести.

Другий: надрукувати через НБУ гроші... але в таких масштабах це буде ду-у-уже помітно відразу на всіх табличках обмінного курсу валют.

Третій: припиняти всі незахищені видатки і... просто не фінансувати взяті на себе обов’язки. Ну умовно: уряд пообіцяв і заклав у бюджет виділити на дорогу "із пункту А до пункту Б" 5 млрд, а виділить лише 2...або взагалі нічого. І так на більшість видатків.

9) Я ставлю на те, що влада точно обере варіант три (припиняти видатки) і, можливо, зміксує його з варіантом два (друкувати гроші) . І це буде дуже боляче. Пам’ятаєте, як торік уряд Гончарука на зна-а-ачно менші суми зупинив виплати і який галас це здійняло? Цього разу це буде значно складніше зробити, а репутаційні ризики збільшуються в десятки разів.

Ну і друкування грошей призведе до позначки 30+ грн за долар, що теж нічого доброго владі не принесе.

10) Я би написав ще про варіант "не робити дурниць" і якось дивом отримати транш МВФ.... але ж ви й самі знаєте, чому такий простий шлях не підходить для майстрів спорту із влади.

Ось така ситуація. Додайте сюди економічну кризу + проблеми зі зростанням заражень короновірусом + наближення політичної кризи... тяжко їм буде.

Ярослав ЖЕЛЕЗНЯК


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ