В Україні злетіли ціни на бензин: що сталося і скільки доведеться заплатити

Фото з мережі Інтернет

В Україні всього за тиждень вартість бензину А-95 зросла з 22,75 до 23,54 гривень за літр. Дешеве паливо в Європі закінчилося, долар подорожчав, водночас переглянули цінники і на АЗС. Представники ринку запевняють, що причиною усього лиха є валютні котирування.

Чому подорожчав бензин?

Ще кілька тижнів тому експерти анонсували зростання цін приблизно на 1,5 грн за літр, нагадує експрезидент Асоціації нафтотрейдерів Леонід Косянчук. "Ресурс дешевого палива на ринку вичерпувався й поступово вартість палива повинна була вирости. Зростання відбувається нерівномірно, але умовно можна орієнтуватися на ось таке зростання", – пояснив експерт.

Приблизно вісім із десяти літрів бензину, який можна купити на українських АЗС, – імпорт. Більшу частину купують у Білорусі, хоча ціни прив'язані до загальноєвропейських. Дорожчає нафта на світових ринках, зростає вартість світлих нафтопродуктів – збільшується вартість імпортного бензину.

За оцінками Косянчука, якщо долар росте в ціні на 10 копійок, то літр бензину має зрости в ціні приблизно на 7-8 копійок. Річ у тому, що за імпортне паливо доводиться платити у валюті. Крім того, трейдери повинні платити у валюті й податки.

Що буде далі?

Косянчук упевнений: будь-які прогнози про вартість бензину не точніші, ніж довгострокові прогнози погоди. Є дуже багато змінних: ситуація на валютному ринку, ситуація на європейському ринку палива, баланс попиту і пропозиції і т.д.

Ще зовсім нещодавно ніхто не міг припустити, що глава Нацбанку Яків Смолій піде у відставку та спровокує різке подорожчання гривні. А кілька місяців до цього мало хто міг спрогнозувати масштабний карантин у всьому світі, який призведе до різкого падіння цін на нафту та нафтопродукти.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ