Сергій Надал: Державний статус української мови у Конституції — питання безпеки

Фото з мережі Інтернет

Окрема стаття про державний статус української у Конституції України зумовлена великим значенням мови для безпеки держави, - вважає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Головне. Українська мова — це питання ідеологічної, інформаційної та економічної безпеки. З цієї причини, на думку міського голови Тернополя Сергія Надала, у Конституції України є окрема норма і з цієї ж причини державний статус української має захищати кожен, хто хоче жити у незалежній Україні. Про це міський голова Тернополя сказав з нагоди наближення чергової річниці ухвалення Конституції України.

Детально. Сергій Надал переконаний — із знищення мови починається стирання національних особливостей українців.

“Мова — це питання самоідентифікації. Заберіть мову і не буде нації. Саме за мовою, як основною ознакою визначають націю. У нинішніх умовах війни із знищення мови починається знищення самобутності, коли з усіх ліплять “радянський народ”. У нашій історії таке вже було. І ця загроза залишається. Зокрема останні соцопитування вказують, що близько третини українців, шкодують про розпад Радянського союзу.  Це наслідок цілеспрямованої ідеологічної диверсії проти українців, коли переконують, що мова неважлива, держава неважлива, бути українцем не важливо”, - сказав Сергій Надал.

Очільник Тернополя також нагадав, що проти України ведеться цілеспрямована інформаційна війна, і саме мова стоїть на перешкоді інформаційним операціям проти українців.

“Сьогодні більшість фейків проти України викривають саме завдяки українській мові, бо ворог використовує нетипові конструкції. Поширення вживання української мови різко зменшує поле для російської пропаганди тут, в Україні. Чим більше молодь спілкується українською, тим менший вплив мають московські інформаційні війська. На війні, за розповідями очевидців, непоодинокі були випадки, коли саме через незнання української мови ворог не міг зрозуміти переговорів українських військових. І це також причина, чому українська мова має бути стандартом у всіх сферах життя”, - зазначив Сергій Надал.

Українська мова також є важливим чинником економічного розвитку.

“Кілька років тому нас переконували, що українське кіно, музика, театр нецікаві. Але із запровадженням нового мовного законодавства у нас виник величезний ринок інтелектуальної освітньої та культурної продукції. Цей ринок щороку дає щонайменше мільярд гривень доходу до державного бюджету. Раніше ми ці кошти втрачали, бо, для прикладу, в українських вишах можна було навчатися за російськими підручниками, які друкували за кордоном. Тож мова — це питання економічної безпеки також. Напередодні Дня Конституції кожному варто згадати і про потребу захищати своє основоположне право бути українцем, говорити українською мовою”, - сказав Сергій Надал.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ