Боржникам за комуналку заборонять водити машину і виїжджати за кордон

Фото з мережі Інтернет

Борги за комуналку можуть стати причиною обмеження свобод і прав українців. Споживачам готують драконівський закон, який змусить їх якомога швидше розрахуватися з комунальними боргами.

Йдеться про законопроект № 3613 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг". Він був внесений на розгляд парламенту трьома "слугами". Основна мета цього закону - погашення заборгованості побутових споживачів по житлово-комунальним послугам.

Цей законопроект передбачає введення штрафів для комунальних боржників, а також деяке обмеження їх свобод. Зокрема - обмеження на право водіння автомобіля, тимчасову заборону на право користування вогнепальною зброєю і полювання, а також заборона на виїзд за кордон.

Крім того, цей законопроект передбачає обов'язкову реструктуризацію комунальної заборгованості та її ритмічну виплату протягом певного періоду часу. Максимальний період виплат становить 60 місяців, тобто п'ять років. Відмовитися від неї боржник не може.

При цьому, якщо він уклав договір і регулярно виплачує борги, за ним зберігається право на субсидію. Такі договори по реструктуризації будуть нав'язувати всім комунальним споживачам, які матимуть заборгованість по комуналці за станом на 1 жовтня нинішнього року. Правда, сума заборгованості, від якої будуть "танцювати", не зазначається.

При цьому кожного боржника обіцяють оштрафувати. Градація штрафів буде залежати від сумарної заборгованості. Якщо вона перевищує річну вартість комунальних послуг, то штраф становитиме 20% від суми боргу. Якщо сума боргу перевищить дворічну вартість, доведеться розщедритися на 30% -вий штраф. Якщо набереться борг більш ніж за три роки - тоді штраф становитиме половину цього боргу.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ