Заробітчани вже знайшли кращий варіант, ніж Польща

Фото з мережі Інтернет

Польські садівники відзначають дефіцит робочих рук з-за масового відтоку українців, які за минулі 20 років зробили Польщу одним зі світових лідерів з садівництва. Українські заробітчани все частіше стали віддавати перевагу Німеччині, в якій більш висока заробітна плата.

 

Сайт seeds.org.ua з посиланням на дані EastFruit повідомляє, що відтік українських працівників з Польщі до Німеччини вже активно проходить, але може збільшитися з початку наступного року. Це пов'язано з тим, що в Німеччині заплановано підвищення квот на тимчасове працевлаштування для робітників із країн, які не є учасниками Євросоюзу.

 

Головна причина відтоку з Польщі українських заробітчан, які займаються прибиранням садів і городів - більш висока заробітна плата в Німеччині.

Крім того, українці стали віддавати перевагу Німеччину через більш високого рівня безпеки: вони впевнені в сумлінності німецьких роботодавців.

Також популярні причини вибору на користь Німеччини - комфортні умови для проживання і «щадний» графік роботи.


У польських виробників ягід і фруктів серйозна стурбованість, що в наступному році буде велика нестача робочих, що понесе за собою збитки при виробництві. Адже багато українців воліють залишатися працювати на батьківщині.

 

Вже на сьогоднішній день місячна заробітна плата (без податків і витрачених коштів на проживання та харчування) садового працівника в провідних українських господарствах в середньому становить 600-700 євро. А подальше зростання зарплат з метою стимулювання роботи в Україні призведе до падіння позицій польських фруктів на світовому ринку.

 

Все більша кількість польських власників садів шукають працівників серед жителів країн Центральної Азії: таджиків, узбеків, киргизів. Нерідко беруть на роботу і в'єтнамців.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ