Команда Сергія Надала послідовно виконує програму розвитку 

Сергій Надал: «Передовсім дякую своїй команді, якою є громада міста Тернополя, виконавчим органам міської влади, комунальним службам, депутатському корпусу за спільну працю заради розвитку нашого міста»

Фото з мережі Інтернет

- Пане Сергію, протягом 8 років авторитетне українське аналітичне видання «Слово і діло» називає Вас найвідповідальнішим мером України. Тобто Ви найкраще виконували обіцянки, які дали громаді.

 

- Ще у 2010 році, коли я кандидував на посаду міського голови Тернополя, я в першу чергу пообіцяв собі – завжди виконувати те, що обіцяю громаді. Повірте, це не так важко. Просто треба чітко йти по плану. Мій план – це мої передвиборчі програми 2010та 2015 років. Моя команда чітко виконувала всі пункти програм. І тепер я готовий прозвітувати по кожному пункту програми, за кожну свою обіцянку. 

 

- Якщо говорити комплексно. Які головні досягнення своєї команди Ви можете виділити?

 

Перше і найголовніше. Капітальний ремонт Тернополя. 

Наше місто фактично не ремонтувалося 30 років. Щоб зберегти красу нашого міста, моя команда зосередила головну увагу на капітальному ремонті доріг, дворів, прибудинкових територій, проїздів, самих будинків. Безумовно ремонт не завершився. Ремонтні роботи треба проводити постійно, цього вимагає специфіка великого міста. Завдання нашої коменди залишити нащадкам оновлений Тернопіль.

 

Друге. Мерія Тернополя – сервісна служба тернополян

Моя команда змінила саму систему доступу звичайних тернополян до місцевої влади. Мерія Тернополя перетворилася на сервісну службу громади. Запроваджені електронні сервіси та сервіси прямого народовладдя. Сьогодні будь-який громадянин може через електронні сервіси звернутись до влади міста та обов’язково отримує відповідь.

Також електронні сервіси унеможливлюють корупцію. Чиновник має лише виконувати сервісні функції, обслуговувати інтерактивні програми, а не приймати участь у вирішенні питань. Рішення приймає Громада.

 

Третє. Тернопільська міська територіальна громада

Тернопіль став першим обласним центром України, на основі якого було створено Міську територіальну об’єднану громаду. До нас приєдналося 8 населених пунктів – це 4 сільські ради, які розташовані поруч з містом Тернополем. 

Чому це так важливо? В будь-якому випадку будь-яке місто, будь-який населений пункт повинен мати перспективу розвитку і росту. Звичайно, що можливості міст обмежені їхньою територією. Єдина перспектива розвитку, створення нових робочих місць, будівництва нових виробництв – це розширення території. Відповідно, об’єднуючись з навколишніми населеними пунктами – це є перспектива розвитку для всіх: і для міста, і для того села, яке приєдналося. 

 

Четверте. Транспортна реформа. 

Тернопіль став першим містом України, де була запроваджена електронна система оплати у громадському транспорті та повноцінно почала функціонувати «карта містянина» (карта тернополянина).

Електронний безготівковий розрахунок вже зараз дає кілька суттєвих переваг. У першу чергу – це можливість перевозити БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ пільгові категорії населення. Раніше через постійне завищення кількості пільгових пасажирів перевізниками існувало обмеження до 6 чоловік на автобус. Сьогодні є змога чітко порахувати пасажирів і пільговиків у автобусах та тролейбусах возять без жодних обмежень. 

 

Крім того, «електронний квиток» дозволяє по можливості утримувати мінімальну ціну на проїзд за рахунок оптимізації. Адже відомо, що лише за останній рік на третину зросли ціни на бензин, і у 2,5 разів зросла вартість електроенергії. Також це можливість оновлення рухомого класу, можливість для закупівлі автобусів і тролейбусів і загального покращення якості громадського транспорту. 

 

П’яте. Підтримка малого та середнього бізнесу. Залучення інвестицій

За останні роки у Тернопіль запровадження комплексна система підтримки малого та середнього бізнесу. Система залучення вітчизняних і іноземних інвесторів. 

 

Місцевий підприємець або інвестор дуже добре розуміють, що міська влада Тернополя – їх партнер, який зацікавлений їм допомагати. Всі служби, які допомагають вести бізнес переведені в електронну форму.

 

Протягом останніх років у місті запроваджено автоматичне продовження договорів оренди комунальної власності та землі для сумлінного і чесного бізнесу, зменшено ставку орендної плати за землю та встановлено одну з найнижчих ставок податку на нежитлову нерухомістю. Це кроки з боку громади, які ми робимо для бізнесу. 

 

Це шлях до заможної і сильної України.

 

Також Тернопіль здійснив справжній прорив у сфері залучення інвестицій. І цьому є конкретні підтвердження. У Тернополі працює майже 80 підприємств з іноземними інвестиціями. У нас присутні інвестиції майже з 30 країн світу. Іноземний бізнес активно вкладає кошти у Тернопіль.

 

Так нещодавно у нашому місті відбулося підписання угоди з представниками компанії «Signify» (раніше відомої як «Philips Lighting») про запуск виробництва світильників для вуличного освітлення в Україні, а саме у Тернополі. Збирання світлодіодних світильників для зовнішнього освітлення Philips RoadFlair відбуватиметься, зокрема, на підприємстві «Електросвіт».

 

- Тобто у Тернопіль заходить серйозний європейський бізнес. А це ще раз повторюю – нові робочі місця та податки.

- З цим не посперечаєшся. Тернополю є чим пишатися. Але з виконанням планів життя не закінчується. Які нові плани мерії Тернополя на 2019-2020 роки?

 

Як я вже говорив, основний пріоритет у моїй діяльності – це планування роботи. Затверджений План стратегічного розвитку міста Тернополя до 2025 року. Відповідно до плану здійснюються усі заходи. 

І найголовніше – цей план реальний, а не популістський.

Хочу виділити 5 стратегічних напрямків роботи мерії Тернополя на найближчі термін. І ці роботи вже почалися.

 

Перше. Будівництво сміттєсортувального комплексу.

Нарешті на сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли рішення про надання земельної ділянки комунальної власності для будівництва сміттєпереробного об’єкту, впорядкування та утримання сміттєзвалища. Йдеться про земельні ділянки комунальної власності в с. Малашівці Зборівського району.

 

Відтепер у нас з’явилася можливість раз і назавжди вирішити проблеми, пов’язані із твердими побутовими відходами та сміттєзвалищами у Тернополі. Влаштування сміттєсортувальної установки на Малашовецькому полігоні дасть можливість зменшити об’єми сміття, адже компанія займатиметься не лише відсортовуванням твердих побутових відходів, а також відкачкою небезпечного та шкідливого газу- метану. 

 

Друге. Закупівля автобусів та створення єдиної комунальної транспортної кампанії.

Це другий етап масштабної транспортної реформи. 

Наразі вже придбано та курсує на маршрутах міста загалом 15 автобусів. 12 МАНів і 3 ЛАЗи. Вони екологічно безпечні, відповідають стандартам «Євро-5». А до кінця року на вулицях Тернополя має зявитися більше великих автобусів. Автобуси є більш комфортними для пасажирів похилого віку, людей з інвалідністю та батьків з дитячими візочками.

 

Третє. Ремонт магістральних доріг.

2019 рік буде роком ремонту доріг. Будуть відремонтовані основні магістральні дороги міста. Це великий і великий інфраструктурний проект, який вже успішно стартував. Кошти на ремонти передбачені у бюджеті на 2019 рік. 

Ремонт доріг здійснюється за новими технологіями, щоб дорожнє полотно не «сходило» за рік, як це відбувається в інших містах України. Бо наша мета – капітальний, а не «косметичний» ремонт.

 

Четверте. Ремонт Гаївського мосту.

Це загальнонаціональний інфраструктурний проект. Бо Гаївський міст має стратегічне значення для транспортної системи України, є частиною траси міжнародного значення. 

На побудову нового мосту мосту необхідно понад 205 мільйонів гривень. Ремонт триває поки що лише за рахунок бюджету Тернополя. Але мерія розуміє всю важливість цього проекту для держави і продовжує працювати самотужки.

Міська рада вже виготовила проектно-кошторисну документацію, замовила усі експертизи та виділила цьогоріч частину коштів на проведення першочергових робіт. Сподіваюся, що Київ долучиться до цього стратегічного проекту.

 

П’яте. Очищення Тернопільського ставу.

Тернопільський став найбільший символ нашого міста. Тому на очищення Тернопільського ставу та інших водойм з бюджету додатково виділено близько 2 мільйонів гривень. Затверджена комплексна програма очищення Тернопільського Ставу та водойм Тернополя. Ми маємо справу з єдиним водним простором і став не можна очистити без очищення супутніх водойм. 

Тому вже з 1 серпня у гідропарку «Топільче» розпочалися роботи з очистки водойми поблизу Козацького острова. У 2020 році роботи з очищення водойм в Тернополі продовжаться. Зокрема, тоді заплановано очистити русла річки Серет від шлюзів до моста в межах міської зони.

 

- Дійсно амбітні плани. Щиро бажаю Вам якнайшвидше їх реалізувати. 

- Дякую.

Розмовляла Віра Сотник.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ