Водіям дозволили не показувати посвідчення: у скандальному законі знайшли лазівку

Фото з мережі Інтернет

Суд постановив, що тепер працівник патрульної поліції на дорозі не може вимагати у водія посвідчення, якщо немає видимих доказів про правопорушення. Причиною для розгляду стала ситуація між поліцейським і водієм, який відмовився надавати права, мотивуючи це тим, що нічого не порушував. У відповідь на такі дії поліцейський виписав штраф за відсутність документів на суму 425 гривень.



Суд став на бік водія, обгрунтувавши це тим, що працівник поліції мав би задокументувати та довести факт порушення ПДР водієм. Таким чиномв даному випадку вимога показати посвідчення є неправомірною.

Юристи у свою чергу говорять, що для звинувачень в порушенні правил дорожнього руху правоохоронцям потрібні докази, наприклад, фотографія або відео. Вони в основному не мають відповідної сертифікації на техніку, яка показує, що цей поліцейський має право збирати інформацію за допомогою телефону або камери. Тому без такої сертифікації їхні докази не мають ніякого значення.

"З точки зору дій поліції тут дуже складно пред’являти поліції якісь претензії. А якщо подивитися, як законодавчо забезпечені дії поліції, ось тут дуже великі претензії. Тобто поліцейський побачив факт порушення, водій порушив. Поліцейський каже: ви порушили, будьте ласкаві, пред’явіть мені документи. На підставі цих документів він повинен виносити постанову, інакше як він цю постанову винесе – туди вносяться всі дані водія. Водій йому каже: а ви доведіть, що там був факт правопорушення. В такому випадку поліцейський абсолютно безсилий щось зробити", – підкреслив Караваєв.


Втім представники Національної поліції переконані, що це замкнуте коло. Водночас в коментарі НВ він сказав, що за законом поліцейському достатньо побачити правопорушення, щоб зупинити авто. Адже в його функціях припиняти будь-яке порушення закону.

"Не можна штрафувати просто за те, що тобі не пред’явили посвідчення, якщо водій не допустив при цьому іншого порушення. Якщо ж він допустив, то поліцейський зобов’язаний по закону задокументувати це порушення, і це якраз-таки чітко вказано: він бачить порушення – він повинен його припинити, і він повинен винести постанову. Навіть якщо він ніде не включив жодної камери, навіть якщо у нього немає другого поліцейського, який це бачив, закон його зобов’язує припиняти ці правопорушення і виносити відповідні постанови", – зазначив Гук.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ