Як зменшити платіжки за тепло

Фото з мережі Інтернет

Утепливши якісно будинок можна зекономити до 75% витрат на тепло. Термомодернізацію будинку необхідно починати з тепловізійного обстеження приміщення, яке дозволе виявити усі місця теплових втрат, а також ступінь їх інтенсивності, кажуть місцеві фахівці. 

До тернополян вже почали приходити перші платіжки за централізоване опалення. Загалом тарифи на опалення практично не змінилися. Жителі міста кажуть, що наразі ця послуга для них обходиться не дорого, тому що на дворі тепло. Однак “космічні ціни” ще попереду. Тернополянка Елеонора каже, що у лютому минулого опалювального періоду за централізоване опалення вона платила аж 1800 грн. при тому, що квартира має усього 42 кв. метри.

 

Як економити на опалення

 

Сьогодні без теплових лічильників містяни платять за нормативами, які часто вищі від реального споживання. Для того, аби такого не було, доцільно встановлювати теплові лічильники, коментує голова громадської спілки «Рада голів ОСББ» депутат міськради Сергій Лупак.

 

Проте, якщо у будинках старі, діряві вікна, двері і неутеплені стіни, після встановлення лічильника тепла суми в платіжках за централізоване опалення можуть ще більше зрости. - Для мінімізації витрат на опалення у будинку, тернополянам доцільно проводити утеплення житла, - продовжує пан Лупак. - І це стосується усіх тернополян. І тих, хто має індивідуальне опалення, і тих, хто не має. До прикладу, через погані вікна у приміщенні тепловтрати складають близько 20%, через двері - 15%, через стіни - 30-40%, через підвал - 10% (холодну підлогу на першому поверсі, - прим.ред.), через горище та вентиляцію 35-45%, зауважує Сергій Лупак. 

 

Зі слів фахівця, через неефективну теплосистему наша держава втрачає в середньому 60% енергоносія, або 11,4 млрд куб метрів блакитного палива.  Елементарні заходи з утеплення будинку допоможуть зекономити чимало грошей тернополянам, - продовжує пан Лупак. - Зокрема, утепливши стіни 12-сантиметровим шаром мінвати можна зекономити до 75%, утепливши горище - до 70%, замінивши вікна - до 50%, і навіть зачинивши двері у під'їзді економія на опаленні складе до 10%. 

 

Також можна зекономити до 75%? утепливши підвали мінватою, до 20% -  встановивши терморегулюючі прилади, від 20% до 30% - встановивши теплові екрани між батареями та стіною і навіть до 5% - застеливши підлогу килимом. 

 

Нові вимоги до "теплих кредитів"

 

Сьогодні держава допомагає здійснити термомодернізацію житла, на що з бюджету народні обранці виділяють чимало коштів. “Теплі кредити” надають державні банки, зокрема “Укргазбанк”, “Ощадбанк” та “Приват Банк”. Отримати позику зможуть як фізособи, так і ОСББ. Проте не все так просто з державними коштами каже Сергій Лупак. - За державними програмами ще два тижні тому кошти були лише в  “Ощадбанку”, в інших двох не було, - продовжує співрозмовник. - Цього року місцеві ОСББ не користались державними програмами, оскільки основню вимогою отримання теплого кредиту цього року - наявність загальнобудинкового теплового лічильника. 

 

До слова, сьогодні з 1300 будівель у місті індивідуальні теплові пункти - ІТП - прим. ред. мають лише біля десяти. Зараз із встановленням ІТП автоматично встановлюється тепловий лічильник. Минулого року такої вимоги до теплового лічильника не було. У місті також є будинки, які не мають централізованого опалення, то в такому випадку, каже пан Лупак, встановлювати теплові лічильники доцільності немає.

 

Як провести якісно темомодернізацію 

 

Аби якісно зробити темомодернізацію, будинку необхідно спершу провести тепловізійне обстеження приміщення. Його проводять для того, щоб виявити місця теплових втрат, а також ступінь їх інтенсивності.

 

Тепловізор – це прилад, який дозволяє в режимі реального часу отримувати зображення конструкцій будівлі в інфрачервоному спектрі, - роз'яснює фахівець з тепловізійного обстеження ДП „Тернопільстандартметрологія” Володимир Самбор. - Наша організація проводить тепловізійне обстеження  житлових і промислових об’єктів, зовні і в приміщенні для виявлення локалізації втрати тепла, причини утворення. Так само можна визначити обсяг тепловтрат ділянок і будівлі в цілому. Тепловізійне обстеження бажано проводити до утеплення будівлі та після для наочного порівняння результатів термомодернізації приміщення. 

 

Зі слів фахівця, така процедура тепловізійного обстеження квартири триває в середньому від 1,5 до 3 годин, приватного будинку – до 4 годин, а вартість однієї години - 125 грн. Також певний час потрібно для оформлення звіту з термографічної зйомки. Проте певні висновки про стан досліджуваного об’єкту можна зробити зразу після проведення обстеження.  

 

Як показує практика, тепловтрати в будівлі в основному спостерігаються на стиках вікон і відкосів, біля підвіконників, на стиках дверей та стін в кутках, - продовжує співрозмовник. -  Також може мати місце промерзання стіни через дефекти матеріалів, з яких виготовлена огороджувальна конструкція. Ці всі речі, невидимі для людського ока, можна легко виявити з допомогою тепловізора і вже після цього приймати рішення про оптимальний варіант термомодернізації будівлі. Тепловізійне обстеження проводять наші фахівці. До нас можна звернутися по телефону, або прийшовши у каб. №104 ДП „Тернопільстандартметрологія”.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ