Генеральний директор «Мрія Агрохолдинг» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як мріють українці»

Фото з мережі Інтернет

У розпал найважливішого для аграріїв і селян періоду – жнив і видачі орендної плати – ми вирішили поспілкуватися з генеральним директором Агрохолдингу «Мрія» Саймоном Чернявським. Британець з українським корінням очолив компанію у лютому 2015 року, після того, як компанія перейшла у власність закордонних кредиторів. Зараз «Мрія» працює у шести областях Західної України та входить до десятки найкращих агрокомпаній країни.

 

- Саймоне, розкажіть, будь ласка, про життя Агрохолдингу «Мрія» у цьому році: які основні завдання сезону, як проходять жнива та посівна, які виробничі труднощі виникають і як ви їх вирішуєте. Одним словом – чим сьогодні живе компанія?

 

Життя в Агрохолдингу в 2017 році вирує. Минулий рік був для нас складним з багатьох причин. Були й помилки, і погодні проблеми у кінці року, і проблеми з технікою виникали. Ми змінили підходи, посилили команду, і у цьому році я дуже задоволений результатом. Загалом я вважаю, що за три роки ми вийшли зовсім на інший якісний рівень у порівнянні з 2015 роком, коли «Мрія Агрохолдинг» змушена була змінити власників. У тому числі це й новий рівень у відносинах з нашими партнерами – пайовиками.

 

Цей сезон – перший за три роки нового життя компанії, коли ми працюємо на повну і в новому складі команди. У січні ми змінили керівництво виробничого департаменту та розпочали сезон з новими технологіями та новою технікою. Результати поки тішать нас – посіяли вчасно та якісно, у терміни провели необхідну обробку полів. По ранніх зернових план виконали повністю та вже збираємо соняшник, сою і кукурудзу.

 

- Що, окрім виробничих процесів, відбувається у Агрохолдингу «Мрія»?

 

Окрім роботи в полях, ми продовжуємо працювати над завершенням реструктуризації історичного боргу в 1,3 млрд доларів, який успадкували від колишніх власників «Мрія Агрохолдинг» – родини Гут. Компанія фактично належить зараз тим, у кого Гути та їх менеджери брали кредити, – це великі міжнародні та українські банки. Завдання фінансистів «Мрії» зараз – втілити у життя домовленості, узгоджені з нашими інвесторами, щоб Агрохолдинг продовжив ефективно працювати та розвиватися.

 

- Наскільки компанія забезпечена фінансами та технікою на ці жнива та посівну?

 

Фінансово ми повністю забезпечені і на цей рік, і на наступний. Цього року наш робочий капітал склав 46 млн дол. Цих грошей достатньо для повного та своєчасного фінансування виробництва, на зарплатню співробітникам, реалізацію наших соціальних проектів і т. д. Частину коштів – близько 10 млн дол. – ми спрямували на оновлення парку техніки. Це дуже важливий напрямок для нас. У минулому році ми закрили гострий дефіцит у техніці, пов'язаний з тим, що колишні власники та менеджмент незаконно вивели з «Мрія Агрохолдинг» понад 1 000 одиниць. На відновлення техпарку пішло вже понад 20 млн доларів. Зараз відбувається планова заміна старої техніки – здебільшого, це трактори та причіпна техніка. Повністю оновлений техпарк у Компанії буде до кінця 2019 року.

Що стосується цих жнив, то під час збирання ранніх зернових ми задіяли цілий арсенал техніки – понад 500 одиниць одночасно працювали на полях. Це понад 100 комбайнів і 400 одиниць вантажного транспорту для вивезення врожаю з полів і транспортування його до елеваторів «Мрії». Цьогоріч ми розраховуємо на вал у 680 тис. тонн, і наших елеваторних потужностей достатньо для прийому такої кількості зерна.

 

- Де берете такі кошти?

 

Ми вдячні нашим кредиторам, які стали власниками Агрохолдингу «Мрія», за підтримку. Знаю, що не всі наші пайовики розрізняють кредити, які брала родина Гут, і кошти, які «Мрія» отримує зараз на поповнення робочого капіталу. Відмінність проста – раніше для кредиторів це була чужа компанія, якій вони давали кредити під відсотки; тепер вони є новими власниками  і виділяють кошти на те, щоб їхня компанія існувала та розвивалася.

 

- Як будете святкувати гарний врожай?

 

Нагородженням найкращих і плануванням майбутнього врожаю. З 2015 року ми організуємо великі заходи на кінець листопада – це і звітна нарада, і свято водночас. Таким чином, до Дня працівника сільського господарства у Тернопіль, де знаходиться центральний офіс компанії, з’їжджаються понад 1 000 співробітників «Мрії» зі всіх областей, де ми працюємо. Ми – керівники – звітуємо перед ними про наші спільні виробничі, фінансові і соціальні результати. Що в нас вийшло, що ні, які задачі ставимо на наступний сезон. За підсумками сезону нагороджуємо найкращих – агрономів, механізаторів, доярок і т. д. – не забуваємо ні про кого. Окрема нагорода дістається найкращому кластеру. Це мотивує людей працювати краще, вони бачать, що їхня праця цінується, заслуги помітні, а робота кожного веде до спільного результату. У перший рік, коли ми зібрали співробітників на подібний звітний захід, вони були здивовані і ніяковіли – раніше їм ніхто не показував загальний результат роботи компанії. Тому, коли ми розробляли корпоративну ідеологію, однією з основних цінностей Агрохолдингу «Мрія», разом із результативністю, турботою та відповідальністю, стала відкритість.

 

- На початку року зявилась інформація про те, що компанія «Кернел» зацікавлена в купівлі активів компанії. Власники «Мрія Агрохолдинг» тоді відмовились від пропозиції. Чи часто надходять пропозиції про продаж?

 

Пропозиції з приводу купівлі активів «Мрії» надходили ще з 2015  року, тоді попередні власники довели компанію до дефолту і буквально зникли. Спочатку багато інших великих агрокомпаній думали, що «Мрія» не виживе, і пропонували продати її частинами. Але позиція наших власників була і залишалась незмінною – зберегти «Мрію». Вони підтримали нас, в тому числі фінансово. Таким чином нам вдалось зберегти та відновити компанію, а також налагодити стосунки з місцевою владою та пайовиками.

 

- В нашій області, крім вашої компанії, працює багато інших агровиробників. Як ви гадаєте, чому така велика кількість пайовиків обирає «Мрія Агрохолдинг»?

 

Напевно, через чесність. Ми завжди відкрито говоримо про свої проблеми і не приховуємо їх. А коли у нас все добре, як у цьому році, ми доводимо це не словом, а ділом. Наприклад, ще до початку збиральної компанії ми виплатили орендну плату пайовикам, які хотіли отримати її грошима, а це – близько 40%. Крім того, людям важлива соціальна спрямованість і прозорість компанії – ми платимо всі податки, і за перше півріччя уже виплатили державі 107 мільйонів гривень. Традиційною для нас залишається допомога громадам у реалізації соціальних проектів – на це ми виділяємо 100 гривень з кожного гектара, що є в обробітку.

 

Крім перепідписання договорів оренди, ще один важливий для мене показник – це поява нових пайовиків, які до того не співпрацювали з «Мрією».  Не буду приховувати, авжеж, є ті, хто припинив співпрацю з нами. І це їх право. Для нас важливо, що нових пайовиків у «Мрія Агрохолдинг» більше, ніж тих, тих хто не хоче продовжувати співпрацю. Ми вдячні  їм за довіру. 

 

- Ви згадували чесність. На чому ще побудована робота в Компанії?

 

Ми визначили для себе чотири основних цінності – відкритість, відповідальність, результативність і турбота – це стосується як спілкування всередині колективу, так і спілкування з пайовиками, партнерами, органами влади і т. д. Для нас це не просто красиві і правильні слова. Перш ніж щось вирішувати, ми перевіряємо, чи відповідають ці дії нашим цінностям. Ну, наприклад, умови роботи в компанії. Якщо ми турбуємось про людей, то створюємо відповідні умови праці – починаючи від «білої» конкурентоспроможної зарплати і закінчуючи умовами роботи і проживання, якщо це необхідно; гуртожитком, наприклад. Якщо говоримо про відповідальність, то це відповідальність компанії перед працівниками і навпаки, а також перед пайовиками.  Але мені найбільше подобається критерій «результативність» – все, що ми робимо, повинно давати хороший результат – для пайовиків, для громади, для компанії і її власників, для працівників, партнерів в обличчі інших холдингів, підрядників, і, звісно, місцевої влади.

 

- Напевно, результативним проектом можна назвати кооперативи?

 

Ви абсолютно праві. Підтримуючи кооперативи, ми створюємо робочі місця і, відповідно, джерело доходу для пайовиків. Практичний приклад: молокозавод купляв молоко в одному із сіл по 4-4,5 грн. за літр у кожного жителя окремо. Ми запропонували селянам об’єднатись і допомогли з обладнанням: купили танк-охолоджувач, аналізатор жирності і т. д. Сьогодні вони формують «товарну партію» і продають молоко за ціною 6,5 грн. за літр, при цьому ще самі обирають, кому його продати. «Мрія Агрохолдинг» може допомогти кооперативу знайти потенційного покупця, але кінцеве рішення завжди за селянами. За два роки нам вдалось створити 10 кооперативів різного напрямку: молоко, вирощування ягід, переробка. Вони стали джерелом основного або додаткового доходу для більше як 700 селян.

 

Тому я особисто агітую селян не чекати допомоги від держави або шукати заробітків закордоном, залишаючи при цьому сім’ї, а краще подаватись на конкурс проектів по створення кооперативів від «Мрії». Сума, яка може бути виділена на один проект, досягає півмільйона гривень. Виходячи з досвіду – цього достатньо для запуску потужного кооперативу.

 

- Давайте поговоримо про Вас особисто. Ви для регіону нове обличчя, деякі навіть вважають, що саме Саймон Чернявський є власником Агрохолдингу «Мрія», а не генеральним директором.  Чому Вам цікаво працювати в аграрному бізнесі? Звідки черпаєте натхнення для складних робочих буднів?

 

Аграрний бізнес приносить задоволення роботою на землі і спілкуванням з людьми. Це благородний бізнес, який створює, а не руйнує. А надихає мене те, що переді мною стоять великі виклики, і їх вдається вирішити. Тобто надихають – результати.

 

- Що вкладаєте у слово УСПІХ?

 

Це, швидше, внутрішній стан, ніж зовнішній. Це почуття задоволення. Прокидатись зранку з хорошим настроєм і засинати не з гіршим.

 

- Продовжіть фразу «Хочу, щоб в Україні було як…»

 

Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці.

 

- І на сам кінець – що б ви побажали своїм пайовикам?

 

Віри в краще. В цей важкий час важливо залишатись самим собою – Людиною – і не втрачати віри. В Бога, в Україну, в майбутнє. І як аграрій, авжеж, бажаю хорошої погоди і врожаїв.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ