Українці мігрують до Польщі, щоб не служити в армії: нове дослідження

Фото з мережі Інтернет

Починаючи із 2014 року знижується вік українських заробітчан у Польщі, але одночасно зростає їх освіта. Про це повідомляє Європейська Правда з посиланням на дослідження, підготовленого Нацбанком Польщі разом із Варшавським університетом.

 

В основі дослідження, презентованого під час економічного форуму у Криниці-Здруй (Польща), використано результати опитування, проведеного у Мазовецькому та Люблінському воєводствах. Згідно із дослідженням, до 2013 року включно переважали “багаторазові економічні мігранти” – люди, що приїжджали у Польщу на сезонні роботи.

 

 

Тепер зростає кількість людей, які приїжджають на постійну роботу. Так само зростає кількість заробітчан, які приїжджають зі Сходу та Півдня України. Якщо до 2013 року їх було приблизно 6% від всіх українських заробітчан, то тепер – майже 20%. “Це часто молоді люди, які відповіли, що причиною до міграції стало небажання служити в армії”, – говориться у дослідженні. Втім, найчастіше причиною міграції називається пошук роботи із вищою платнею.

 

Загалом українці за результатами минулого року складають близько 29% від всіх економічних мігрантів, що працюють у Польщі. В середньому їх заробітна платня складає 2105 злотих (понад 15 тисяч гривень) після оподаткування. Найвищі зарплати – у сфері будівництва (2779 злотих або приблизно 20 000 гривень), найменші – у секторі домогосподарства (трохи більше – 1800 злотих або приблизно 13 000 гривень). Втім, домогосподарство залишається найбільшим сектором працевлаштування українців.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ