За утеплення будинків жителям Тернопілля відшкодовують до 70 відсотків коштів

Фото Віра Олександрович

Отримати кредит на термомодернізацію будинку чи оселі і повернути собі від 10 до 70% витрачених коштів - реально. Два державних банки вже уклали понад 1900 подібних кредитних угод, причому іноді у них буває по 80 заявників на день.

 

Кредити на утеплення, за Програмою, яку ініціював Кабмін, у Тернопільській області наразі видають дві фінансові установи - «Ощадбанк» і «Укргазбанк». Про це розповів заступник директора департаменту – начальник управління житлово-комунального господарства департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства і енергозбереження обласної держадміністрації Орест Куриляк. Керівники філій вищезгаданих банків, за нагоди, відразу уточнили деталі, що стосуються угод із відшкодування заходів із термомодернізації. 

 

Люди уже витратили понад 40-45 мільйонів гривень

 

Державна програма термомодернізації та енергоефективності діє в Україні із травня цього року, нагадав пан Куриляк. У перші місяці і чиновники, і банкіри здебільшого займалися поширенням інформації про вигідну для людей пропозицію. Тепер же вони уже підбивають перші підсумки і тішаться результатами.



- За інформацією на 17 листопада в області уклали 1935 кредитних угод. Населення вклало в заходи із енергозбереження аж 35 мільйонів 101 тисячу 931 гривню власних коштів, - звітує чиновник. - Якщо додати вартість робіт, то це - ще близько 30% від суми кредиту. Тобто люди уже витратили понад 40-45 мільйонів гривень. Йдеться насамперед про заміну вікон. Однак брали кредити і на утеплення будинків, придбання котлів та інше.

 

Загалом у державі, за його словами, кредитів на впровадження енергозберігаючих технологій фізичним особам і об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) видали на понад один мільярд гривень. Причому Тернопільщина за показниками опинилася десь посередині, хоча кількість населення у нас – чи не найнижча в Україні. Найактивнішими виявилися жителі Борщівського, Чортківського і Кременецького районів. Наприклад, в останньому люди загалом уклали 167 кредитних угод.

 

Отримувачам субсидій держава компенсує до 70% витрат

 

-  Хороший показник демонструє наша область і за кількістю кредитних угод, які уклали ОСББ. Так, ми перебуваємо посередині діаграми. Найбільше – 11 угод мають великі області: Львівська, Дніпропетровська. Ми уклали 5 угод із ОСББ, - додає пан Куриляк. - Це тішить, бо від початку ОСББ проявляли нижчу активність порівняно із фізичними особами. 


Найбільше угод люди уклали на заміну вікон. Хоча учасники прес-конференції, радили проводити комплексну термомодернізацію, бо це суттєво зменшує суми за оплату комунальних послуг. Так, утеплення фасадів забезпечує 25% економії витрат, облаштування теплового пункту – 30%, заміна звичайних ламп на енергоощадні – 80%, а нові двокамерні вікна гарантують – 10-15%. У комплексі мешканці багатоквартирного будинку чи особняка можуть економити до 60% сплати за комунальні послуги.

 

- Серед заявників – багато пенсіонерів, - продовжує чиновник. – Їх особливо приваблює те, що отримувачам субсидій держава компенсує до 70% витрат. Причому чимало людей погашають свою частку позики достроково, а держава свою частку тіла кредиту покриває згодом. Причому робить це без затримок.

 

Днями уряд прийняв Постанову, якою продовжив програму кредитування на наступний рік. У бюджеті на наступний рік, уже передбачили відповідні кошти. 

 

- Програма продовжуватиме працювати, зобов’язання держави за актуальними кредитними угодах будуть відшкодовані до кінця року, - стверджує він. - Тож ми і надалі будемо активно йти на співпрацю із банками та пропагувати Програму енергозбереження. 

 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

 

Довідка. В «Ощадбанку» діє програма «Ощадний дім», в «Укргазбанку» - «Тепла оселя». З усіма умовами кредитування можна ознайомитися на офіційних сайтах цих фінансових структур. Щоб отримати кредит для проведення термомодернізації, потрібно принести у банк довідку про доходи, паспорт, ідентифікаційний код. Якщо є субсидії, довідку про її оформлення, а також накладну про те, який ви хочете придбати товар і матеріали. 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ