Тернопільська Свобода перед Великоднем чистить свої ряди – із партії вигнали Турського, Сороколіта, Навроцького

Фото з мережі Інтернет

Керівництво Всеукраїнського об’єднання «Свобода» вигнало з партії трьох тернопільських депутатів, яких підозрюють у корупційних діяннях.  Ці «діяння» вже найближчим часом можуть «вибухнути» реальними кримінальними справами. Таким чином «Свобода» зіграла на випередження.

 

Офіційно: за що вигнали «свободівських зрадників»
 
8 квітня на прес-конференції Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» член політвиконкому партії ВО Свобода Руслан Кошулинський, який для цього приїхав із Києва, оголосив про виключення із однойменної партії депутатів Тернопільської міської ради Романа Навроцького, Ігора Турського, Івана Сороколіта.
 
За його словами, такий радикальний крок пов’язаний із систематичним порушення партійної дисципліни, та високоймовірною корупційною складовою під час депутатства даних осіб.
 
«Вважаємо, що на сьогоднішній день, враховуючи публічні виступи, голосування, деякі депутати, які є у складі ВО «Свобода» не виконують тих завдань, тих обов’язків, які вони брали, зокрема, перед містянами, балатаючись до місцевих органів Тернополя. Ми дійшли висновку, що такі особи як Роман Навороцький, Іван Сороколіт, Ігор Турський у своїх публічних виступах, у своїх голосуваннях відійшли від програмових засад, з якими політична партія йшла на вибори, – зазначив Руслан Кошулинський.
 
 
 
 
Він також зазначив, що у майбутньому така ж доля зрадників чекає і на інших депутатів від ВО «Свобода», які будуть займатися не депутатською діяльністю, а особистим збагаченням.
 

Неофіційно: за що насправді вигнали «корупційну трійку»

Як вдалося з’ясувати з неофіційних джерел, основною причиною такого радикального рішення керівництва ВО «Свобода» стала не відхід від принципів партії, чи несинхронні голосування, а корупційна складова «трійки», про яку вже найближчим часом дізнається громадськість. Таким чином, вище керівництво «Свободи» намагається, хоч і з запізненням, але врятувати свій політичний імідж від негативного впливу майбутніх корупційних кримінальних справ.

 

Що ж так налякало Тягнибока і Кошулинського?
 
 
Ігор Турський: мільйонні статки, родинний бізнес, «BMW» та земля під Тернополем
 
 
Розпочнемо з колишнього секретаря міської ради Тернополя та неофіційного лідера «корупційної трійки» Ігоря Турського. Під час минулої каденції міської ради Тернополя він обіймав посаду секретаря міської ради, через яку проходили практично всі земельні питання. Лише за рік тодішній секретар заробляв більше мільйона гривень (це лише ті, які він офіційно показував в декларації і долар був по 8 грн), коли його річна секретарська зарплата складала не більше 100 тисяч гривень. Саме в ці золоті часи, він почав їздити на новому позашляховику «BMW Х5». Тернопільські ЗМІ писали , що його йому подарували «вдячні забудовники».
 
 
 
Але й вже у теперішній каденції міської ради Тернополя Ігор Турський вляпався в декілька публічних скандалів, які вже мають кримінальний шлейф. У селі Мшанці Зборівського району, що за два десятка кілометрів від Тернополя, 28 гектарів землі, яку селяни використовують під пасовисько, можуть «піти» 14-м тернополянам, які не мають жодного стосунку до села. Йдеться саме про Ігоря Турського, його маму, тата, сестру і шваґра, які претендують разом майже на 10 га Мщанецької землі. Ця земля розташована біля траси на Тернопіль і є ідеальним варіантом для нового маєтку-гніздечка родини Турських. Крім того, пан Турський фігурує у справі майстра-годинникаря з вулиці Шептицького, де кіоск підприємця після 20 років підприємницької справи раптом виявився незаконно встановленим, бо поряд ділянку має сестра депутата. Сестра Турського хотіла «розширити» свій бізнес за рахунок старого годинникаря.
 
 
Роман Навроцький: елітна нерухомість та 6 000 доларів малолітнього сина
 
 
Ще більший корупційний шлейф у колишнього голови земельної комісії тернопільської міської ради та голови фракції ВО «Свобода» у міській раді Романа Навроцького.
 
 
У Тернопільській міській раді Роман Навроцький плідно працював на посаді секретаря земельної комісії та очолював фракцію ВО «Свобода». Але вже у 2016 року самі свободівці усунули його з посади. У депутатських кулуарах заміну «свободівця» пояснюють його захмарними депутатськими «апетитами». Адже пан Роман звик жити шикарно. Як стверджують проінформовані джерела у цьому ж 2016 році він «наколядував» шикарну квартиру у тернопільській новобудові на вул. Сахарова у Тернополі і оформив її на подругу жінки. Більше того у дружини Ольги є ще дім в Підволочиську, а також нещодавно подарований окремий будинок розташований на земельній ділянці площею 0,06 га (згідно поданої декларації). Ну любить пан депутат елітну нерухомість. Що з цього? А те, що всі ці статки він зобов’язаний декларувати. І ці статки зобов’язані у НАБУ перевіряти. Так ось, у своїх деклараціях ці об’єкти нерухомості Роман Навроцький ретельно приховує. Проте, декларує він мільйони невідомого походження дружини. Так, увага, 6000 доларів США (майже 120тисяч гривень), які заробив малолітній син Романа Навроцького. Подейкують що саме ця інформація найбільше шокувала Олега Тягнибока, який після неї дав наказ перевірити бажаність наявності у партії таких людей.
 

Але останньою крапкою для керівництва ВО «Свобода» стала активна підприємницька діяльність Івана Сорокаліта.

 

Іван Сорокаліт: комунальні мільйони депутата та директора КП «Інтеравіа»

 

 Іван Сороколіт є незмінним з 2011 року керівником комунального підприємства міської ради «Інтеравіа», яке отримує бюджетні кошти від управлінь міської ради на встановлення відеокамер у тих чи інших установах. Також КП «Інтеравіа» щомісячно отримує десятки тисяч гривень від всіх кабельних операторів Тернополя за те, що вони орендують площу для своїх кабелів за ВСІ комунальні будинки міста! Загальна сума цих платежів лише за 2015 рік склала майже 700 тис грн! Все б було добре, якщо ті кошти йшли у міський бюджет. Але не так сталось як гадалось. Всіх (і в першу чергу керівництво ВО «Свобода») шокував фінансовий звіт КП «Інтеравіа» яким керує депутат Іван Сорокаліта.

 

 Як виявилося за 2015 рік це комунальне підприємства заробило чистий прибуток лише 5!!! тисяч гривень, а у 2016 – 83!!!. При цьому, що дохід підприємства склав у 2015 році 1,156 мільйона, а у 2016 – 1,257 мільйона гривень. Як йдеться у вже згаданому звіті, левова частка зароблених коштів пішли на незрозумілі «операційні витрати» та «інші адміністративні витрати». Куди саме пішли ці «витрати» ми ознайомимо читачів у наступних публікаціях.

 

 Хто врятує «корупційну трійку»?
 

 Нагадаємо, що Іван Сорокаліт (до свого членства у ВО «Свободі») був одним з лідерів політичної партії ПОРА Вадима Каськіва. Того самого Каськіва, який став вірним соратником Віктора Януковича, а зараз переховується від правосуддя у Панамі. Іван Сороколіт за 2 місяці до виборів у 2010 році зрадив свою «Пору» та балатувався від «Свободи», хоча ще за рік до цього намагався потрапити до Тернопільської обласної ради від ПОРИ і був головою політради обласної організації громадянської партії ПОРА. Тобто йому не в новинку змінювати партії. Тим більше, що багато їх друзів-«пористів» зараз керують у «Самопомочі», зокрема Назар Зелінка. Але чи захочуть приймати у себе зрадників «Свободи» лідери «Самопомочі» чи БПП? Чи потрібні їм корупціонери зі стажем? А ось «корупційній трійці» політичний «дах» потрібен як ніколи. Не за горами за свої дії треба буде відповідати у суді.

Микола Савченко, політичний експерт


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ