Ружена Волянська: «Нам байдуже, хто повісить собі медалі за земельні ділянки для учасників АТО»

Фото ato.today

Питання виділення земельних ділянок для учасників та ветеранів АТО під індивідуальне будівництво в Тернополі наразі практично не вирішене. На черзі в міській раді зареєстровано понад 1600 претендентів, а землю в межах міста майже не виділяють. Про ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день говоримо з Головою правління ГО «ВО учасників АТО Галичини» Руженою Волянською.

 

— Вже кілька років поспіль ваша громадська організація відстоює право учасників АТО на отримання земельних ділянок під індивідуальне будівництво. Чого вдалося досягти за цей час?

— Так і є. Я почала займатись питанням землі для АТОвців ще з літа 2014 року. Тоді ще направила перші звернення по землі. А саме: звернення до міського голови щодо експертизи СЕС на ґрунт по вул.Микулинецькій (це були перші ділянки для АТОвців під забудову). Тоді отримали землю близько 700 чоловік. Паралельно я роблю звернення до Сергія Надала щодо виділення наступного масиву для АТОвців під індивідуальне будівництво, оскільки на той час на чергу вже в міському відділі земельних ресурсів стояло вже понад 500 чоловік, котрі землю так і не отримали.

 

— Тобто вже тоді почалась робота з виділення земельних ділянок учасникам АТО Тернополя?

— Саме так. Направила ряд звернень в міську раду щодо проблеми виділення землі для учасників АТО міста Тернополя з пропозиціями негайного іх вирішення.  Отримала відповідь про те, що йде робота над розробкою мікрорайону Львівський в напрямку Львівської траси. Це питання разом із друзями та учасниками АТО тримали на контролі. Проте, не спостерігаючи ніяких зрушень у даному питання, у тому ж році ми трансформувались із окремих ініціаторів у ГО “ВО учасників АТО Галичини”. З того моменту ми і почали активні дії щодо виділення земельної ділянки по вул.Львівській площею 84 гектари для учасників АТО міста Тернополя під індивідуальне будівництво.

 

З червня 2016 року ми провели ряд акцій із блокуванням робити ТНЕУ, котрий гальмував виділення масиву місту, блокували вулиці міста, направили десяток звернень, ініціювали створення робочих груп (котрі так і не були створені), ініціювали проведення вченої ради, проведення зустрічей з Кібляром В., громадських слухань, тощо.

 

— Як відомо, ви таки домоглися того, що ТНЕУ передав цю земельну ділянку для потреб учасників АТО. Але ж виявляється все не так просто?

— Коли ми все ж домоглися неабиякими зусиллями передачі землі, за одну ніч все кардинально змінюється на рівні чиновницьких і владних кабінетів, а АТОвці як міста, так і області стають заручниками ситуації. Тобто, в той час, коли ми боролися за передачу 84 гектарів місту під індивідуальне будівництво, ректор ТНЕУ разом із ОДА підписує “меморандум” (котрий ніхто так і не бачив) про те, що земля на Львівській трасі залишається в користуванні ОДА і роздається під садівництво АТОвцям цілої області. В результаті, на сьогоднішній день 1600 учасників АТО міста залишаються без землі.

 

— І яка зараз ситуація з земельним масивом на Львівській трасі?

— Як тільки ми домоглися відмови ТНЕУ від цієї ділянки, ОДА взяло повністю контроль над розподілом земельних ділянок в свої руки. В терміновому порядку була створена комісія, яка активно почала приймати заяви учасників АТО з області, а Держгеокадастр почав видавати накази на виготовлення технічної документації. Зі свого боку, ми намагались спочатку зупинити цей процес, оскільки мова йшла про виділення земельних ділянок учасникам АТО під індивідуальне будівництво. І неодноразово звертались до влади області не поспішати у вчиненні таких дій, але це все було марним. Зрештою, міська рада виграла суд, згідно якого дії Держгеокадастру були незаконні, і ця земля може перейти у комунальну власність міста з подальшим розподілом між учасниками АТО міста Тернополя.

 

— Тобто, зараз цілком ймовірний варіант, що роздані ділянки змусять повертати?

— В тому і вся проблема, яку ми вирішили, незважаючи на те, що через нерозуміння і чиновницькі ігрища хотіли пересварити між собою учасників та ветеранів АТО. Справа в тому, що коли ми підтримаємо і таки будемо далі добиватися передачі землі АТОвцям міста, то вони будуть забезпеченні нарешті землею, а це близько 900 чоловік і боротьба та очікування 2 роки. З іншого боку, то що ж робити тим, котрі кинулись на клич області і вже оформляють ці земельні ділянки? АТОвці області, котрі опинились заручниками ситуації — залишаться без неї?…

 

— Як вдалось вирішити цю дилему?

— Хоча ми і потратили багато сил, часу та ресурсів на цю земельну ділянку, ми не дозволимо, щоб вдада і чиновники через свої інтереси кинули кістку розбрату серед учасників АТО. Тому, ГО “ВО учасників АТО Галичини”, розуміючи, що  майже ніхто з міста під індивідуальну забудову не скористався своїм правом на цю землю, вирішила не чинити ніяких дій, котрі би нашкодили тим, хто зараз скористався своїм правом на землю по вул.Львівській. Ми залишаємо право за тими, хто отримав накази на ці ділянки.

 

Всі учасники АТО — брати між собою і всі мають рівні права. Є між тими, хто отримав землю на Львівській ті, що в полоні, сім’ї загиблих, поранені, інваліди і ті, що вже заплатили по 2500 гривень за виготовлення технічної документації.

Але є і такі, до котрих можуть виникнути запитання від АТОвців (поки це не перевірена інформація і потребує детального вивчення).

 

— Чи плануєте і далі займатись питанням земельних ділянок під індивідуальне будівництво для учасників АТО міста?

— Безумовно. На сьогодні землею для учасників АТО міста Тернополя ми знову починаємо займатися. І боротьба триває далі. Ми ініціюємо створення робочої групи з питання виділення землі для АТОвців міста при Тернопільській міській раді. На сьогоднішній день, ми є активними членами ради сприяння АТО при ОДА, ради сприяння АТО при міській раді, входимо в громадську раду при ДФС України в Тернопільській області тощо.

 

Крім того, ми звертаємось до Голови Тернопільської ОДА Степана Барни з вимогою створення при ОДА робочої групи з представників адміністрації, Держгеокадастру в Тернопільській області, громадських організацій з учасників АТО. Метою створення такої групи буде подальший пошук та виділення учасникам АТО вільних земельних площ.

 

Ще одним важливим завданням цієї групи буде перевірка списків тих, кому вже дали дозвіл на виготовлення технічної документації на земельні ділянки по вулиці Львівській. Нам вдалось уникнути розбрату між учасниками АТО, а тому хлопці мають право знати кожного, хто скористався цим правом.

 

Земля для учасників АТО міста Тернополя має бути. Просто за неї треба знову поборотись! І ми до цього готові…

Розмовляв Олег Жак


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ