Для чого партія львівського мера русифікує Україну?

На фото: мер Львова Андрій Садовий та сепаратистка Оксана Шкода

Допомогти порозумітися українця через спілкування російською мовою — головний девіз каналу 24 лідера “Самопомочі” Андрія Садового, через який ведеться прихована русифікація. Зрештою, саме пропагування російської мови є офіційною позицією партії «Самопоміч.

 

Таку акцію підтримки мови окупанта голова Львова Андрій Садовий розпочав якраз в той час, коли Росія окупувала Крим, а на Східній Україні почалися масові бунти, спровоковані російськими спецслужбами. Якщо бути точнішим, то це 2 березня 2014 року. Взагалі, любов до мови окупанта простежується у Садового давно. Варто лише згадати, як в 2010 році він раптово перейшов на «язик», спілкуючись з тодішнім віце-прем’єром Борисом Колєсніковим. Така поведінка міського голови Львова цілком справедливо обурила львів’ян.

 

Цікаво, що контрольований головою “Самопомочі” 24 канал, на сторінці якого один з блогерів обурився “русифікацією Тернополя” через наявність на вокзалі двомовного табло, має російську версію і веде мовлення російською. Англомовної версії ви там не знайдете. Зате є програма “Настоящее время”. Теж російською. Нам постійно нав’язується думка, що мешканці Донбасу не розуміють української. Хоча це неправда. Достатньо з’їздити у Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівку, що знаходиться за якихось 60 км від Донецька, і зрозумієш — там живуть українці і вони добре розуміють українську, хоча говорять на суржику.

 

Проте є сили, яким вигідно показувати, що Україна роз’єднана за мовним принципом. Це “Самопоміч”. Голова фракції цієї політсили Олег Березюк перебуваючи у Тернополі 10 вересня цього року розповідав про “відсутність русифікації і про "дві України” та про те, що дві третини українців говорять російською. Березюк збрехав. Згідно даних 2011 року Інституту соціології Національної академії наук України 63 % українців рідною мовою вважали українську. За даними Центру Разумкова більше половини українців користуються у побуті і публічному житті українською мовою.

 

Лише у чотирьох регіонах України (Одеська, Донецька, Луганська області, а також Крим) кількість людей, які спілкуються українською мовою була менша за половину, проте навіть у роки “розвинутого регіоналізму Януковича” не опускалася нижче за 30 %. За даними ж перепису населення 2001 навіть у таких “російськомовних” регіонах, як Дніпропетровська, Запорізька область більше половини населення вважає рідною українську. У Центральній і Західній Україні цей показник рідко опускається нижче 85 %.

 

Найбільше за мовні права бореться, як відомо, режим Путіна. Натомість “Самопоміч” розповсюджуючи брехню про “дві третини російськомовних українців”, просуваючи російськомовні версії радіостанцій “Люкс”, 24 канал, що належать лідеру партії Андрію Садовому допомагають ФСБ творити політику русифікації. І погодьтеся, що робота цілого медіахолдингу на розшинення російського віртуального простору є більш небезпечним, ніж одне єдине табло на вокзалі Тернополя, яке поставлено для зручності наших гостей та іноземних студентів, котрі не завжди і не одразу опановують українську прибувши у нашу країну.

 

Те, що русифікація може бути свідомою політикою “Самопомочі” свідчить дружба Андрія Садового з відомою сепаратисткою Оксаною Шкодою. Подруга Віктора Медведчука, вбивці українських військових Гіркіна має давні дружні стосунки з лідером “Самопомочі”. У 2012 році вона навіть гостювала кілька днів у його домі і була вражена дружнім прийомом. Можливо саме тоді голова “Самопомочі” і отримав детальні інструкції від агента ФСБ Оксани Шкоди щодо побудови партії котра просуватиме ідею двомовної, напів радянської України.

 

Василь Пустельний

Політичний оглядач


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ