Депутата Назара Зелінку підозрюють у шахрайстві при розподілі Громадського бюджету?

Фото з мережі Інтернет

Реалізація «Громадського бюджету» Тернополя завершилася грандіозним скандалом. Кіберполіція перевіряє факти про вплив учасників Номінаційного комітету (конкурсної комісії по визначенню переможців) на хід голосування з обрання громадських проектів, які мали фінансуватися з міського бюджету Тернополя. Заведене кримінальне провадження. Голову Номінаційного комітету вже викликали на допит. 

 

Цим розслідуванням спробуємо детальніше розібратись чи мало місце втручання членів Номінаційного комітету, зокрема його голови, депутата Назара Зелінки в хід голосування за «Громадський бюджет» Тернополя. 

 

До історії проблеми

Суть громадського бюджету полягає у тому, що прості громадяни самостійно, без участі депутатів, можуть витрачати частину коштів міського бюджету на власні проекти. І саме громадяни мали вибирати найкращі проект. Однак у Тернополі й на ці кошти положили око місцеві депутати.

Про це можна зробити висновок з перших засідань так званого Номінаційного комітету, який створили міські депутати. До складу комітету увійшли 4 депутати, 4 представники громадськості та 4 міські чиновники. Тобто з самого початку депутати вбили сам «дух» громадського бюджету. Головою Номінаційного комітету було обрано депутата міської ради Тернополя Назарія Зелінку. Він отримав реальні важелі впливу на хід голосування. Таким чином, ще на початку роботу з обрання проектів для фінансування з Громадського бюджету була закладена корупційна складова.

Нагадаємо, с ума закладена у Громадський бюджет у Тернополі – це 1% від міського бюджету. На 2017 рік це буде близько 5 мільйонів. 

 

Рух «Чесно» з самого початку «трубив» про порушення

Координатор кампанії «Стеж за грошима» руху ЧЕСНО Віта Думанська з самого початку заявляла, що кошти Громадського бюджету намагаються прибрати до рук.

«Складається враження, що влада намагається саботувати роботу Номінаційного комітету, або ж взяти його під контроль. Якщо цей орган доведе свою неефективність, грошима, як і раніше, розпоряджатимуться депутати», – підкреслила представник руху ЧЕСНО. 

«Ні для кого не секрет, що політики створюють громадські організації, які згодом використовують для агітації. Існує ризик, що у Тернополі намагаються розподілити громадський бюджет між потрібними депутатам громадськими організаціями. Вкрай важливо, щоб ці кошти витратили на ініціативи, які дійсно поліпшать життя тернополян, а не підсилять певних політиків», – зазначила координатор кампанії «Стеж за грошима» руху ЧЕСНО.

Рух ЧЕСНО «як у воду» дивився, але махінації виявилися ще масштабнішими.

 

Нацполіція завела кримінал

Нацполіція завела кримінальне провадження № 12017210010001622 за фактом втручання Номінаційного комітету у хід голосування за проекти для Громадського бюджету. Стаття 361 ч.2 Кримінального кодексу України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв’язку».  Дані про порушення кримінальної справи занесені в реєсстр ЄРДР 11 травня 2017 року.  Голова Номінаційного комітету Назар Зелінка  підтвердив  що Нацполіція викликала його на допит по цій справі. 

 

З іншого боку, під час голосування голова та інші члени номінаційного комітету, напевно, таки мали можливість «фільтрувати» голоси, адже якимось чином їм вдавалося видаляти помилкові голосування, чи ті, які були невірно оформлені. Назар Зелінка відкрито у соціальній мережі визнав, що може знімати голоси за той чи інший проект. Ніби нічого кримінального, він знімає помилкові голоси. Але сам факт технічної можливості підтверджується на 100 %.

 

Чи діяв Назар Зелінка сам, чи у змові з іншими членами Номінаційного комітету — має встановити слідство. Проте, є підозра, що рішення стосовно кількості голосів приймали «колегіально» принаймні троє депутатів.

 

Один з авторів проекту на Громадянський бюджет надав переписку між членами Номінаційного комітету депутатами Ігорем Турським, Іваном Сороколітом та Назаром Зелінкою. Тут депутат Турський прямим текстом вимагає від Зелінки зняти голоси за два проекти на Громадський бюджет. Остаточно узгодити кількість знятих голосів вони збираються при особистій зустрічі. 

 

Також нагадаємо, хто такий голова Номінаційного комітету Назар Зелінка. Офіційно він працює помічником народного депутата Тараса Пастуха і отримує кошти за цю роботу із державного бюджету. Також Зелінка є депутатом Тернопільської міської ради з фракції «Самопоміч».

 

Таким чином, є цілком ймовірна підозра, що голова Номінаційного комітету з визначення переможців проектів Громадський бюджет Назара Зелінка не лише втручався у хід голосування, а й свідомо змінював дані. Більше того, він діяв у змові як мінімум з двома іншими членами Номінаційного комітету – депутатами Ігорем Турським та Іваном Сороколітом.

 Богдан Волошин

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ