Чому за тепло тепер доведеться платити і влітку?

Фото з мережі Інтернет

Україна кілька тижнів тому підписала угоду з МВФ про співпрацю. В результаті країна отримала черговий кредитний транш і взяла на себе ряд зобов’язань, під якими підписалися президент, члени уряду і глава Нацбанку. Уже в серпні цього року в Україні повинні ввести абонентську плату на опалення. Фактично, платити за тепло доведеться цілий рік.

 

В Україні вже намагалися ввести абонплату на газ кілька місяців тому. Тоді виявилося, що українцям, які використовують газ тільки для підігріву їжі, платити довелося б більше. Крім того, на той момент субсидія не поширювалася на абонентську плату. Нацкомісія, що здійснює здійснює держрегулювання в сферах енергетики і компослуг (НКРЕКУ) своє рішення призупинила. До кінця квітня Кабмін підготував ґрунт для повторного введення абонплати – вніс зміни до постанови про спрощену систему надання субсидій: знижка на комуналку з травня цього року поширюється і на поки ще недіючу абонентську плату.

 

З огляду на, що абонентську плату розділять на весь рік, в опалювальний сезон тепло буде дешевше.



Скільки заплатимо за газ

 

Абонентську плату і на газ, і на опалення планують ввести вже цього літа – до кінця серпня. Сума абонплати на газ залежить від типу лічильника і міської інфраструктури. Більшість українців встановили газові лічильники G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). У НКРЕКУ розрахували: середня по Україні абонплата становитиме 90 гривень. 

 

Наступний опалювальний сезон виявиться для українців дорожче. По-перше, норми споживання газу на опалення скоротили з 5,5 до 5 кубів на квадратний метр (а субсидія нараховується тільки на норму), по-друге, для тих, хто сам опалює своє житло, субсидія почне покривати витрати на тепло тільки з 15 жовтня по 15 квітня. В опалювальному сезоні 2016/2017 субсидія на опалення для всіх призначалася з 1 жовтня по 30 квітня. Фактично, опалювальний сезон скоротили на один місяць. Якщо почати опалювати будинок або квартиру раніше 15 жовтня або закінчити не пізніше 15 квітня, за використані енергоресурси доведеться платити по повній ціні.

 

Якщо уряд, як зазначено в меморандумі про співпрацю з МВФ, знову перегляне нормативи, розмір субсидії скоротиться, а суми в платіжках українців – виростуть. До слова, за підрахунками Міністерства соціальної політики, в цьому році з 15 мільйонів українських сімей “знижку на комуналку” оформлять приблизно дев’ять мільйонів. Фактично, більшість українців будуть оплачувати комунальні послуги навпіл з державою.

 

У бюджеті-2017 на субсидії виділили рекордну суму – 51 мільярд гривень. Всього за кілька років кількість одержувачів субсидії в Україні зросла в 20 разів. Так, в 2014-му субсидію оформили 450 тисяч чоловік, а в 2016-му, відповідно до підрахунків Кабміну, “знижку на комуналку” отримали 6 мільйонів сімей.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ