Чергова спроба рейдерства в Тернополі

Фото Олег Жак

Останнім часом в Тернополі спостерігається дивна тенденція до збільшення числа фактів порушення прав приватної власності. Але найбільше дивує те, що люди не можуть ніяк відстояти свої права. Правоохоронні органи доволі мляво реагують на такі випадки, а вияснення обставин затягується на місяці. Безумовно, це є негативом в фінансовому плані, оскільки всім відомо, що час – це гроші.

 

Яскравим і свіжим прикладом такої ситуації, після освяченого бетонного блока на приватній земельній ділянці, став не менш дивний конфлікт на вулиці 15 Квітня біля комплексу «Диканька».

 

19 липня 2016 року тернополянин Юрій Ярославович Кривоус уклав договір з міською радою про встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасової споруди на вулиці 15 Квітня площею 0,0201га з метою ведення комерційної діяльності. Чоловік справно платив встановлену договором плату, але не проводив жодних робіт на цій ділянці. 26 квітня 2017 року договір сервітуту був пролонгований ще на рік до 26 квітня 2018 року і Юрій Кривоус вирішив розпочати роботи на законно виділеній ділянці.

 

 

 

 

  

Варто зауважити, що до цього часу ділянка перетворилася на стихійне сміттєзвалище та притулок для пияків і наркоманів. В процесі розчищення ділянки довелось не лише вивозити гори сміття а й демонтувати частину частоколу комплексу «Диканька», який від часу прогнив і тримався фактично за рахунок того шару сміття, яке його підпирало.

 

 

Крім того, підприємець провів санітарну обрізку дерев, в процесі якої довелось зрізати одне дерево, оскільки блискавка його пошкодила і воно становило загрозу для пішоходів та транспорту, який паркувався біля ринку. Усі необхідні дозволи та погодження відповідних служб на видалення аварійного дерева були отримані, про що складені необхідні акти.

 

І ось на цьому етапі в пана Кривоуса почались несподівані проблеми. За словами самого Юрія Ярославовича, на етапі прибирання ділянки, свої претензії висловив тернополянин Борис Борисович Рубленик. Чоловік заявив, що він власник комплексу «Диканька» і не дозволить проводити жодних робіт, оскільки в нього свої плани на цю ділянку. Щодо його прав власності на комплекс – питання досить спірне, оскільки в адміністрації самого комплексу повідомили, що наразі Борис Рубленик не є власником «Диканьки»...

 

Як би там не було з «Диканькою», але що стосується ділянки пана Кривоуса, то тут взагалі важко знайти якесь логічне пояснення претензій з боку Бориса Рубленика. Надана за договором сервітуту ділянка розташована на землях міста Тернополя і взагалі не має жодного відношення до «Диканьки», яка знаходиться за червоною лінією міста і розташована на землях села Байківці.

 

 

На місце конфлікту викликали патрульну поліцію, а потім і слідчо-оперативну групу. Слідчі склали протокол, взяли пояснення сторін та копії документів, які підтверджують право Юрія Ярославовича Кривоуса користування ділянкою.  

 

І ось 23 травня цього року Юрій Ярославович Кривоус розпочав роботи з встановлення тимчасових споруд. Тут теж варто зауважити, що споруди справді тимчасові, оскільки не мають фундаменту і їх легко демонтувати чи перенести в інше місце. Відразу після початку робіт, знову з’являється Борис Рубленик і всіма способами заважає роботам. В результаті, на ділянку, за словами пана Кривоуса, Борис Рубленик заганяє дві автівки і там їх залишає, що унеможливлює подальші роботи.

 

 

На місце конфлікту знову викликали поліцейських. Патрульні встановили, що одна з машин зареєстрована на Рубленика Бориса Васильовича, інша (з номерним знаком АПТЕКА) – взагалі відсутня в реєстрі. За словами поліцейських, оскільки транспортні засоби не знаходяться на проїжджій частині, то і говорити нема про що. Розвернули модний «Пріус» і поїхали шукати «справжніх» злочинців, які припаркувалися з включеними аварійними вогнями на острівцях безпеки… Слідчо-оперативна група вчергове взяла заяви сторін, склала протоколи і пакет документів на земельну ділянку пана Кривоуса.

 

Після кількаденного очікування реакції правоохоронців, Юрій Ярославович знову звернувся через юристів з заявами до поліції, прокуратури та суду. В поліції заяву прийняли (це вже третя заява і третій пакет документів), в прокуратурі стандартно «відправили» в поліцію. Позовну заяву після деяких уточнень прийняли також у суді. Наразі дату розгляду ще не повідомили.  

 

На сьогоднішній день ситуація, як у відомій казці – «а віз і нині там»: поліція вже місяць вовтузиться з трьома пакетами документів, а підприємець справно платить гроші за «користування» ділянкою в бюджет, щоб та сама поліція не залишилась без зарплати. Тільки от толку від тієї ділянки наразі нема.  Так що ось така нелегка доля малого і середнього бізнесу в Тернополі, який годує всю цю доблесну братію, яка мала б стояти на сторожі закону, а не потакати безглуздим витівкам.

 

В даному випадку маємо справу з черговим фактом популярного зараз рейдерства, оскільки мова йде про захоплення чужої земельної ділянки та перешкоджання підприємницькій діяльності.

 

 

З іншого боку, ця ситуація показала ідеальну схему для злочинців, яким потрібно щось приховати від правоохоронців: взяти не зареєстроване авто і поставити його на чужій земельній ділянці. В цю колимагу можна загрузити все, що заманеться – від крадених речей до зброї і вибухівки. В поліції не виникатиме питань…

Як там казав дід Панас…

Олег Жак

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ