Адвокати радять, як поводитись під час обшуку

Фото zib.com.ua

Перша думка - «все, приїхали»! Посадять ... А у мене ж сім'я, діти. Незавершені справи ... Все пропало!  Обшук можуть провести не тільки в офісі, на підприємстві, в складі, але і вдома, на дачі, в гаражі. При чому не тільки у вас але і у ваших друзів. знайомих, родичів.

 


І так, обшук! Що ж це таке? І що буде?

 

Обшук - це слідчий захід по якісь кримінальній справі, яка розслідується. Його метою є знайти і вилучити будь-які речі, предмети, документи, які мають відношення до злочину і можуть бути доказом у справі.
Це не означає, що вас відразу посадять у в'язницю. Зовсім ні. Наприклад, по економічних злочинах, таких як ухилення від сплати податків, фіктивне підприємництво, шахрайство, як правило, взагалі нікого не затримують. Просто вилучають документи, комп'ютери, печатки, гроші і виїжджають, залишаючи повістки про виклик до слідчого. Хоча буває, що затримують посадових осіб (директора, бухгалтера, фінансового директора, засновників) та примусово відвозять на допит з наступним пред'явленням підозри і обрання запобіжного заходу (домашній арешт, заставу, СІЗО і т.д.).

 


Вкрай бажано, щоб під час обшуку була присутня людина спеціально навчена для цього - адвокат у кримінальних справах. Дуже часто, керівники підприємств починають шукати адвоката коли вже почалося ... Це велика помилка починати шукати адвоката, коли до вас вже прийшли з обшуком. Диму без вогню не буває. Тому кожен керівник, оцінюючи ситуацію на підприємстві, повинен заздалегідь забезпечити собі і своєму бізнесу надійну юридичну підтримку.

 


Якщо, все таки обшук почався без адвоката то скористайтеся нашими рекомендаціями:

 

1. Уважно прочитайте постанову суду на обшук. Там обов'язково будуть "ляпи"...  Зверніть увагу на назву компанії, де повинен буде пройти обшук, адресу, прізвища та посади тих, кому суд дозволив проводити обшук, дату ухвалили і термін її дії, зверніть увагу на наявність мокрої печатки суду, підписи судді, якщо постанова на двох і більше аркушах — вона повинна бути прошита і пронумерована.


2. Головне щоб не було великої суми готівки в офісі і печаток різних компаній.


3. Фіксуйте всі дії на фото відео і аудіо. Просто всі хто є в офісі беріть телефони і знімайте. Це дуже сильно дисциплінує хлопців які проводять обшук.

4. Якщо йде тиск на окремих людей, їх допитують, силою утримують - викликайте швидку і нехай їх госпіталізують!

5. Викликайте міліцію, пожежників, службу газу. Нехай всі приїжджають, це знижує напір і натиск правоохоронців. При приїзді поліції - вимагайте щоб тут же на місці прийняли вашу заяву і пояснення до неї, а також пояснення всіх інших присутніх.

6. Обшук можуть проводити тільки ті, чиї прізвища вказані в постанові суду, а не натовп!

7. Не давайте обшукувати себе. На це потрібно окреме рішення суду.

8. Нікому нічого не пояснюйте, ніяких показань без адвокатів.

9. Особисті речі тримайте при собі.

10. Вимагайте щоб кожну річ або документ які вилучають вносили в протокол обшуку.

11. Власники всіх вилучених речей відразу повинні написати заяву на ім'я слідчого, який вказаний в постанові суду на обшук. У довільній формі з вимогою негайно повернути всі речі. У слідчого є 3 дні на роздуми. Як правило, не повертають. На третій день треба писати скарги на слідчого суддю за місцем знаходження слідчого органу. Термін на розгляд у суді - 3 дні. Як правило - суд задовольняє скарги і повертає все вилучене власникам. Але про це не всі знають! Використовуйте обов'язково.

12. Найгірший варіант - це в кінці обшуку можуть насильно затримати директора або фіндиректора або головного бухгалтера для дачі свідчень. Виведуть і відвезуть. На це має бути рішення суду! Без нього - це незаконно! Це робиться для того, щоб зламати людину морально, принизивши затриманням перед всім колективом. Потім можуть возити по місту, ховати по слідчих кабінетах, схиляючи до визнання провини. Будуть говорити, що на нього вже все показали, і що якщо зізнається, то піде як свідок ... Все це не правда. Стояти на своєму і вимагати адвокатів і ніяких показань!

13. Також наприкінці обшуку вручатимуть повістки на допит. Нікому нічого не брати. Отримувати або не отримувати повістку - це ваше право вибору, а не обов'язок. Загрожуватимуть - спокійно ігноруйте. Нічого вам за це не буде. При цьому не залишайтеся на одинці з правоохоронцями, будьте скрізь усі разом, натовпом. Це морально тисне на слідчого.

14. Найкраще, телефонуйте адвокатам і нехай вони професійно займаються всім цим.

15. Якщо не знаєте що робити і що говорити - не робіть і не кажіть нічого. Запитайте про це у свого адвоката.

 

Нехай кожен займається своєю справою. Керівник - керує, а адвокат - захищає його самого, його родину, його бізнес. І тоді ніякі непередбачені правові ситуації не застигнутий вас зненацька.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ