Нові тарифи і пеня за кожен день — що чекає людей в травні

Фото з мережі Інтернет

Українці з 1 травня будуть платити за комунальні послуги за новими правилами. Так, вже прийнятий закон зобов'язує кожного боржника платити пеню. Крім того, більше доведеться платити через магнітів на лічильниках. З іншого ж боку, збільшаться і самі тарифи. Відповідні рішення вже прийняті Верховною Радою і Кабінетом міністрів.

 

Головне:

— в травні вступає в силу нова редакція закону "Про ЖКП": вводять пеню і нові правила розрахунку "втрат" в будинках;
— тариф на газ збільшать на 15,2%, а опалення в деяких містах може вирости в ціні відразу на 19%;
— до наступного опалювального сезону в українців є час, щоб провести тепломодернізацію і компенсувати зростання цін.


Новий закон про "комуналці": що чекає українців

Одне з головних комунальних нововведень поточного року - набрання чинності нової редакції закону "Про житлово-комунальні послуги" .Документ взяли ще в 2018-му, але законодавці передбачили час на підготовку до переходу до нових правил. І цей час закінчується вже через кілька місяців.

 

Крім потрібних, але чисто технічних норм (допуск перевіряючих до лічильників, установка приладів обліку, редагування щодо ОСББ), документ передбачає введення конкретних змін, які торкнуться всіх українців.

 

Боржників покарають за прострочення

"У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у розмірах, встановлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг", - йдеться в документі.
Граничний розмір пені - всього 0,1% боргу за кожен день прострочення. Тобто якщо заплатити на 60 днів пізніше, сума збільшиться тільки на 6%. Наприклад, якщо ваш борг за два місяці - 4 тис. Грн, розмір пені становитиме 240 грн.


 
Така санкція може відчутно торкнутися великих боржників. Наприклад, якщо накопичити 13 тис. Грн, то пеня складе вже 780 грн. При невеликому "мінусі" і коротких термінах пеня матиме символічний розмір.

 

Як будуть нараховувати пеню:

— за кожен день, починаючи з 20-го числа;
— якщо держава не виділила субсидію, а вона покладена, пеню налічувати не будуть;
— постачальник сам налічуватиме розмір пені;
— загальний розмір пені повинен становити не більше 100% боргу.

 

А сусідів - за магніти. Ще одне не менш важливе нововведення - новий принцип розрахунку сум у платіжках. Якщо раніше потрібно було, наприклад, за воду платити виключно за показниками лічильника в квартирі, то зараз платіжка буде залежати від того, що покаже прилад обліку на весь будинок.
"Мешканці багатоквартирних будинків користуються магнітами на лічильники, вказують їх недостовірні показники", - пояснює представник Асоціації водоканалів Ольга Бабій. Мовляв, в окремих будинках різниця між сумою показників квартирних лічильників і будинковим становить 50%. І раніше ці 50% компенсувало комунальне підприємство, а з 1 травня платити зобов'яжуть усіх. "Загубилися" кубометри води розділять на всі квартири.

 

Як будуть розраховувати суми в платіжках:

— Є лічильник: показники квартирного лічильника + частина "втраченої" в будинку води;
— Якщо немає лічильника: норматив споживання + частина "втраченої" в будинку води.
— При цьому, якщо сусіди не користуються магнітами на лічильники, не поливають грядки біля будинку, а в підвалі немає "дірявих" труб, - суми в платіжках після 1 травня не зміняться.


Перерахують тариф на газ, гарячу воду і тепло

Постанова Кабміну №867 передбачає підвищення тарифу на газ вже з 1 травня 2019 го на 15,2%, отже, українці повинні будуть платити за кожен кубометр блакитного палива 9,85 грн. Пропорційно виростуть ціни на тепло і гарячу воду. "Роль" газу в цих тарифах - близько 70%, а при підвищення ціни на блакитне паливо на 15,2% тепло і гаряча вода повинні подорожчати приблизно на 11%.

 

Правда, як показала практика, аргументуючи зростанням зарплат і подорожчанням ремонтних робіт, вартість тепла і гарячої води постачальники підвищують одним махом відразу з урахуванням зростання всіх статей витрат.

 

Наприклад, в "Київтеплоенерго" вже заявили, що тариф на виробництво тепла для населення планують збільшити відразу на 18,98%. Приблизно на такий же відсоток виростуть ціни і на гарячу воду. Так, якщо зараз кияни за кожен куб підігрітої води платять 97,8 грн, то з 1 травня тариф може скласти вже 117,1 грн.

 

Так, якщо сім'я витрачає 5 кубів гарячої води на місяць, на даний момент вона платить 489 грн, а вже починаючи з травня, споживаючи стільки ж води, повинна буде платити 585,5 грн.

 

Вже з 2020-го, як сказано в постанові Кабміну №867, тариф на газ для населення повинен формуватися на ринкових умовах. Тобто уряд своїми постановами не братиме рішення, скільки повинні платити українці. Замість цього будуть рівнятися на ринкову вартість. До слова, за даними Української енергетичної біржі, станом на березень середня ціна на ринку газу становить 7,9 грн. З урахуванням, що роздрібний ринок вимагає додаткових витрат (у тому числі тариф облгазів, компенсація неплатежів і т. Д.), Остаточна вартість, якби за ринковою ціною


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ