Закон про валютні операції: що зміниться для бізнесу

Фото з мережі Інтернет

В цілому, новий закон розглядається позитивно через свій ліберальний характер. Раніше, валютні операції регулювались особливим декретом “Про систему валютного регулювання і контролю", прийнятим ще у 1993 році. Закон “Про валюту” вводить принцип “все, що не заборонено - дозволено” і разом з 7 нормативно-правовими актами Нацбанку замінить собою старий декрет та низку актів, які жорстко контролювали поводження з валютою.

 

Для фізичних осіб закон передбачає значну лібералізацію валютних операцій аж до можливості придбання валюти онлайн через клієнтські програми своїх банків. Бізнес також отримує більше свободи у роботі з валютою, проте зникають далеко не всі обмеження.

 

Довгоочікувані зміни

 

Новий закон передбачає ряд змін у наступних сферах роботи з валютними операціями:

1. Строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами. Новий закон збільшує цей строк у 2 рази - зі 180 до 365 днів. Тепер, компанії які купують товари за кордоном за передплатою має цілий рік на його отримання, оплату та розмитнення.

 Штраф у 100%-му розмірі суми операції та заборона на проведення зовнішньоекономічної діяльності за порушення цього терміну також скасовуються. Замість цього, в разі порушення термінів розрахунку, кожен день нараховуватиметься пеня в розмірі 0.3% від неотриманих коштів.

Це позитивно вплине на зовнішньоекономічну діяльність багатьох підприємств. Якщо підприємство закуповує щось в далеких країнах – наприклад, в Китаї чи Індії, – 180 днів могло фізично не вистачити на весь процес. Новий закон дає вдвічі більший термін для таких випадків.

 

2. Скасування реєстрації зовнішніх запозичень. Раніше юридичні особи мали звітувати про надходження валюти з-за кордону, а за порушення цього правила загрожував штраф. Відтепер, це зобов’язання скасовується, що спростить інвестиції в Україну.

 

3. Скасування ліцензій на проведення валютних операцій. Індивідуальні ліцензії, які юридичні особи мали отримати під кожну валютну транзакцію, тепер замінюються лімітом в 2 млн євро на рік. В межах цієї суми, компанії можуть інвестувати гроші за кордон без індивідуальних дозволів. Коли ліміт буде подолано, компанія більше не зможе проводити операції до отримання індивідуального дозволу. Операції на суму до 150 000 грн не підпадатимуть під валютний контроль взагалі.

Купівля і накопичення валюти заздалегідь. Відтепер компанії мають змогу купувати валюту наперед та зберігати її на рахунках для оплати зовнішніх запозичень, захищаючи себе від коливання курсу валют.

 

Які обмеження залишаються?

Крім згаданого ліміту на здійснення валютних операцій, для бізнесу залишається ще низка обмежень.

Вільна купівля валюти онлайн, дозволена фізичним особам, не поширюється на бізнес. Для купівлі валюти на міжбанку, компанії мають так само подавати заявку про купівлю валюти до банку. Зберігається і вимога щодо продажу валютних надходжень на користь юридичних осіб в розмірі 50%.

 

Крім того, банки все ще можуть вимагати документи, що підтверджують валютні операції. Це здійснено для того, щоб відстежити можливий вивід коштів за кордон. Відміна від старого порядку полягає в тому, що під контроль потраплятимуть не всі операції, а лише ті, що викликають підозру. Проте критеріїв “підозрілості” операцій немає – кожен банк оцінюватиме ризик кожної операції самостійно, що теж може спричинити додаткові незручності для бізнесу.

 

У підсумку, новий закон несе цілу низку переваг для бізнесу, який працює з іноземними клієнтами та партнерами. Тим не менш, хоч Закон “Про валютні операції” й приведе до лібералізації валютних операцій, деякі обмеження залишаться, тож бізнесу варто бути уважним і витратити певний час на адаптацію до нового порядку.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ