«Нацбанк підіграє уряду»: Експерт розповів, чи буде дешевим долар влітку

Фото з мережі Інтернет

В Україні існує девальваційно-інфляційна модель формування бюджету. Вона передбачає, що гривня має потрохи знецінюватися.
 
 
 
Сезонність курсу валют стала більш розмитою. Цьогоріч вона має повністю зруйнуватися. Адже курсову динаміку визначатиме графік погашення зовнішніх боргів. Україна 2019-го має віддати близько $9 млрд кредиторам. Про це розповів фінансовий експерт Олексій Кущ.

 

"Зазвичай в Україні взимку гривня знецінюється. Весною та літом - навпаки. Останні 3 роки сезонність курсу валют була продиктована сезонністю нашої економіки, яка переважно є сировинною. Весною в аграріїв посівна компанія. Вони продають валютні резерви, щоб профінансувати її. Влітку - затишшя. Восени аграрії купують долари і виводять капітал за кордон. Раніше у нас був стабілізатор у вигляді промисловості. Зараз цей фактор фактично зник", - пояснює експерт.

 

Щороку Нацбанк перераховує близько 40-45 млрд грн прибутку в держбюджет. "Останні роки це відбувалося наприкінці року - у жовтні-листопаді. Торік регулятор більш ритмічно, окремими траншами перераховував кошти. На серпень фактично все переслав", - каже Олексій Кущ.

 
В Україні існує девальваційно-інфляційна модель формування бюджету. Вона передбачає, що гривня має потрохи знецінюватися. "Коли гривня зміцнюється, а інфляція пригальмовується, бюджет недоотримує доходи. Тому Нацбанк підігрує уряду. Заявив, що 2019-го щодня купуватиме на міжбанку $15 мільйонів. Раніше було $10 мільйонів. Насправді курс вже сьогодні може укріпитися ще більше, ніж 27 гривень за долар", - резюмує експерт.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ