Затягнути паски: В Україні знову подорожчає газ, названо терміни

Фото з мережі Інтернет

В Україні у другому кварталі 2019 року очікується чергове підвищення тарифів на газ для населення. Така інформація вказана в щоквартальному "Інфляційному звіті" Національного банку України за січень 2019 року. Відзначається, що підвищення вартості газу істотно вплине на показники інфляції.

 

"Великий внесок в адміністративну інфляцію зробить подальше зростання тарифів на газ для населення згідно з меморандумом МВФ (чергове підвищення очікується в II кварталі 2019)", - зазначили в НБУ. Таким чином ціна на газ для населення може збільшитися до 10 гривень за кубометр.

 

За прогнозом Нацбанку, в загальному адміністративно регульовані ціни у 2019 році зростуть на 13,6%. Перегляд їхніх темпів зростання в порівнянні з попереднім прогнозом (11,7%) переважно пов'язане з переносом підвищення цін на централізоване опалення і гарячу воду на січень 2019-го (з грудня 2018-го) і підвищенням акцизів на тютюнову продукцію. У середньостроковій перспективі зростання цін буде сповільнюватися до 10% у 2021 році.

 

Також НБУ оцінює зростання ВВП України у 2018 році у 3,3%. "У 2018 році зростання економіки України прискорилося, реальний ВВП зріс за підсумками року на 3,3% – найвищий показник за останні сім років", - йдеться в звіті відомства.

 

Стійке зростання споживчого попиту завдяки значним темпам приросту реальних доходів населення підтримувало зростання секторів, спрямованих на внутрішній попит, зокрема, роздрібної торгівлі, пасажирського транспорту і секторів послуг.

 

Також одним з основних двигунів зростання ВВП було сільське господарство завдяки рекордному врожаю зернових і олійних культур.

 

Розширення дефіциту зовнішньої торгівлі і збільшення обсягів виплат дивідендів визначили зростання дефіциту поточного рахунку у 2018 році до 3.6% ВВП, за оцінками НБУ (в порівнянні з 2.2% ВВП у 2017 році). У той же час грошові перекази збільшилися на 18.7%, стримуючи розширення дефіциту поточного рахунку.

 

Після прискорення зростання реального ВВП у 2018 році як і раніше прогнозується його уповільнення до 2.5% у 2019 році.

 

Основними стримуючими факторами будуть жорстка монетарна політика, необхідна для повернення інфляції в цільовий діапазон, і стримана фіскальна політика, обумовлена необхідністю погашення значних обсягів державного боргу.

 

В Україні знову подорожчає газ: НБУ назвав терміни


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ