В Україні назріває катастрофа з платежами за комуналку?

Фото з мережі Інтернет

В Україні можуть повернутися до колишньої нормі споживання газу - 9,8 куб. м на людину. Про це в ході прес-конференції в інформаційному агентстві «ГолосUA» повідомив екс-начальник Управління по зв'язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України», незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

 

На думку експерта, нинішнє рішення уряду про зниження норми споживання газу для населення (Кабмін оновив норми споживання газу для домогосподарств без лічильників. Тепер норма споживання газу для тих, у кого не стоять лічильники, складе 3,29 куб. М газу на людину в місяць . - Ред.) буде опротестовано, і облгази виграють. По всій видимості, в Україні повернуться до колишнього нормі споживання газу (1996 роки) - 9,8 куб. м на людину.

 

Валентин Землянський підкреслив, що борг населення за комуналку, за грудень 2018 року, становив понад 50 мільярдів грн. Рішенням проблеми з боргами населення за газ було б встановлення середньозваженої норми споживання газу - від 5 до 6 куб. м газу на людину. Важливим залишається питання встановлення газових лічильників населенню, але джерела фінансування для установки газових лічильників не визначені.

 

«Оскарження останнього рішення Кабміну за новими нормами споживання газу тільки погіршить ситуацію. А заклики Реви і Гройсмана «Не платити!» Приведуть до кризи неплатежів, і в підсумку - до фінансового колапсу в галузі. Люди просто перестануть платити. В цілому в комунальній сфері у нас все більше наростають негативні економічні процеси, і проблема досі не вирішена », - констатував експерт.

 

 

Валентин Землянський нагадав, що 2014-2015 роках було прийнято рішення про лібералізацію ринку газу в Україні. У коаліційній угоді було прописано положення про те, що газопостачальні компанії не мають право постачати газ тим, у кого немає лічильників газу. До 1 січня 2018 року газові лічильники повинні були бути встановлені у всіх абонентів.

 

Експерт додав, що до цього в Україні діяла постанова 1996 року - 9,8 куб. м газу на людину, якщо у вас є газова плита. Яценюк почав знижувати норми споживання газу - до 8 куб. м на людину. Люди масово почали відмовлятися від установки газового лічильника, їм виявилося вигідніше платити за нормами, ніж за лічильниками. Терміни реалізації програм по установці газових лічильників були перенесені до 1 січня 2021 року.

 

«Оскільки обсяг газу без лічильників споживався більший, ніж норма, росла заборгованість облгазів перед« Нафтогазом України ». Фактично цей газ йшов на споживання населенню. Верховним судом було скасовано рішення уряду Яценюка, повернули норму споживання газу - 9,8 куб. м на людину », - пояснив Валентин Землянський.

 

Експерт зазначив, що зараз газ в основному використовується населенням для приготування їжі, правда, в регіонах, як варіант, газ використовують і для опалення (наприклад, ставлять цеглу на плиту).


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ