Хто розгойдує валютні качелі, і чому НБУ перестає рятувати гривню

Фото з мережі Інтернет

Валютний ринок повністю віддали у владу спекулянтів, і вони розгойдують його, як хочуть.

 

Завдяки їх зусиллям, 10 січня безготівковий курс долара піднявся 9 копійок, і закріпився до вечора в рамках 28,20-28,24 грн / $, повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко. За кілька днів 2019 року безготівковий курс "американця" підскочив уже на 49 копійок, передає UBR.

 

Міг бути і ще вище. Скарбники сьогодні активно розгойдували валютні гойдалки, і міжбанк досягав 28,31-28,32 грн / $. Ніхто їх не стримував і не заважав - цінник йшов вгору при повній бездіяльності Нацбанку, який не з'являвся на торгах. З боку дивився як експортери притримують виручку, а імпортерам ставлять захмарні курси.

 

Хто розгойдує

 

Хтось називав це безконтрольної спекуляцією, хтось - відповіддю на несподівано з'явився попит. Хоча в кінці дня обидві версії увязались воєдино: спочатку активізувалися валютні покупці, а потім спекулянти почали грати на їх інтерес. Ціну продажу долара ставили все вище і вище.

 

Продавці увійшли до цього раж, як тільки зрозуміли кому саме потрібні були великі партії долара. Покупцем став Мінфін, на користь якого долар скуповували держбанки. Це стало головним слухом сьогоднішнього дня. Кажуть, що уряд закуповує долар на ринку під виплати за зовнішнім держборгом в лютому. Уряду належить виплата $ 1,2 млрд. Двома платежами на початку і наприкінці місяця. І частина цієї суми потихеньку викуповується на міжбанку. Злі язики запевняють, що Нацбанк не може перерахувати Мінфіну всю суму для боргового платежу через обмеження, які ввів МВФ.


 
З одного боку, урядові закупівлі трохи роз'ятрили міжбанк, з іншого - розпалили спекулянтів, які побачили чудову можливість для заробітку.

 

Чому дають маніпулювати

За останній час Нацбанк непогано навчився втихомирювати любителів підіймав курс, і, як кажуть фінансисти, - "заганяти оленів". Але в цей раз регулятор відмовчується осторонь, і вже два дні не витрачає долар на підтримку гривні.

 

Пліткарі запевняють, що справа не в простій економії резервів, але ще і в політичному моменті. Кажуть, що саме зараз Мінфін домовляється з іноземними власниками внутрішньоукраїнських держоблігацій про те, щоб вони не виводили з України великі валютні партії в найближчий місяць. З наступного тижня уряд почне гасити великі партії гривневих ОВДП, які, як побоюються, чиновники іноземні власники паперів тут же почнуть конвертувати в долар і відправляти на батьківщину. Всі побоюються майбутніх виборів президента і Верховної Ради - абсолютно логічне поведінку для чужинців.

 

Але це може створити чимало проблем для чиновників і для гривні. У січні в Україні надходить не дуже багато валютної виручки, цього не вистачить іноземцям та сильно вдарить по курсу. Тому Мінфін, за чутками, цілими днями зараз вмовляє нерезидентів почекати з виведенням своїх капіталом хоча б місяць. Купити на цей термін нові випуски наших ОВДП.

 

"Скорочення валютної виручки експортерів на початку року - сезонний фактор. У другій половині січня аграрії почнуть отримувати більше долара за відвантажену продукцію, і валюта знову активно потече в країну. Проблема відпаде сама собою", - запевнив фінансовий експерт Владислав Кравець.

 

Подейкують, що саме так мінфінівці зараз і заспокоюють іноземців. А Нацбанк мотивує їх фінансово - не дотримується подорожчання валюти. Чим дорожче "американець" на міжбанку, тим найбільш невигідно нерезидентам виводити капітали. Адже, вони, як відомо, заробляють не тільки на відсотках по ОВДП, але ще і на курсовій різниці - їм важливо придбати долар дешевше.

 

Що далі

 

У непростій боргової ситуації Нацбанк мало турбують тимчасові валютні гойдалки на міжбанку, і подорожчання долара в касах банків.

 

"Готівковий ринок йде в фарватері міжбанку, утримуючи мінімальний курсової зазор і помірний розкид котирувань. Сьогодні він відкрився котируваннями 28,22-28,32 грн / $, а до середини дня вони знизилися до 28,20-28,28 грн / $" , - розповів директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

 

До речі, люди проявили 9-10 січня неймовірну стійкість - не кинулися скуповувати долар. Якщо відразу після свят на нього відчувався попит, то після різкого зростання готівкового курсу - він зійшов нанівець.

 

"Підвищеного попиту на готівковий долар не відчувається. Досить спокійна ситуація", - запевнив Юрій Гриненко.

 

Вона може залишитися такою і завтра. Фінансисти не прогнозують 11 січня великої активності на готівковому і безготівковому ринку.

 

"Думаю, міжбанк буде завтра стартувати в рамках 28,20-28,25 грн / $. Чи не чекаю істотної розгойдування ринку і котирувань. Це п'ятниця, і бізнес слабо реагує на провокації продавців, які завищують курси. Він просто відкладає покупку на потім", - розповів Гриненко.

Трохи ширше виявився п'ятничний прогноз Олега Курінного - 28,15-28,25 грн / $.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ