Курс долара: що буде з валютою перед виборами

Фото з мережі Інтернет

9 січня 2019 року Нацбанк встановив курс долара на рівні 28,02 грн. Таким чином, з початку року гривня згідно з офіційним курсом втратила в ціні 33 копійки. Журналісти «Крапка» запитали у експертів: «Чого чекати від долара? Чи буде падіння курсу? »

 

«Не дивлячись на те що в кінці минулого року ми отримали 1,4 млрд дол. Першого траншу, а також гарантії Світового банку на 750 млн грн, гривня знову почала девальвувати. Це не дивно, адже реалізується план девальвації гривні, який Кабмін анонсував в офіційному документі - держбюджет. Анонсували 29,4 грн за один долар до кінця року. Очевидно, уряд буде дотримуватися плану. Питання тільки в темпах », - пояснює економіст Андрій Новак.

 

Експерт вважає, що на тлі президентських виборів не варто очікувати подальшої девальвації.

 

«Оскільки ми де-юре вступили в президентську кампанію, влада не вживатиме заходів, здатні скомпрометувати президента», - підсумовує експерт.

 

 

Економіст Олексій Кущ також передбачає, що курс долара будуть утримувати до президентських виборів.

 

«Курс долара пов'язане з девальвацією гривні після завершення фінансового року. В цьому році ми бачили різні цикли: влітку був дуже короткий курс на зміцнення гривні. А цієї зими цикл слабовиражений і девальваційний. В принципі, рух до позначки 28,5 в будь-якому випадку буде. Тому що немає макроекономічних причин для зміцнення гривні. За всіма параметрами вона повинна слабшати. Нас трохи рятують перекази трудових мігрантів і кредити від міжнародних фінансових організацій. До березня, поки чинний президент бачить для себе перспективу повторно зайняти пост президента України, а Нацбанк контролюється Банковою, гривню будуть утримувати », - прогнозує експерт.

 

Відзначимо, що бюджет на наступний рік передбачає курс гривні на рівні 29,4 грн за долар. Державний бюджет на 2018 рік передбачав середньорічний курс долара на рівні 29,3 грн за долар і курс в кінці року на рівні 30,1 грн за долар.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ