Тернопоняни презентували у Києві проект «Під Зорею Пінзеля. 3D-вимір»

Фото з мережі Інтернет

Презентація проекту «Під Зорею Пінзеля. 3D-вимір», що відбувся у столиці, зібрала повну залу будинку Митрополита Софії Київської. Захід, який пройшов на високо професійному рівні, зібрав мистецтвознавців, представників громадськості, Світового Конгресу українців, Міжнародної торгової палати, ЗМІ, студентів та просто не байдужих людей.

 

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

 

null
 
 

У рамках програми було презентовано:

 

-3D-аналоги високополігональних векторних скульптур видатного митця Іоанна Георга Пінзеля;

 

- віртуальний музей Пінзеля www.pinzel.com.ua;
- візуалізацію проектної моделі скульптур у форматі 3D mapping.

 

Наразі відскановано і створено 14 високополігональних 3D-скульптур Іоанна Георга Пінзеля з розробкою віртуальних екскурсій приміщеннями, де вони зберігаються.

 

З вітальним словом до гостей заходу виступила Наталя Волощук, координатор проекту.

 

null
 

Як зауважила Пані Наталія, це була досить амбітна мета: за допомогою сучасних технічних засобів створити 3D-моделі скульптур видатного європейського барокового майстра Георга Іоанна Пінзеля, творчість якого сягнула свого апогею на Тернопільщині наприкінці XVIII століття.

 

Учасників також привітала генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, яка звернула увагу на важливість збереження історичих пам'яток та нових, сучасних методів презентації української спадщини світовій спільноті. 

 

null
 
 

Генеральний секретар Міжнародної торгової палати України ICC Ukraine Володимир Михайлов розповів про важливість розвитку культурної дипломатії. Варто зауважити, що саме цей напрямок діяльності організації за підтримки та сприяння віце-президента Міжнародної торгової палати України ICC Ukraine Тараса Демкури набув міжнародного статусу і був визнаний центральним офісом у Парижі як найбільш системна та значуща промоція культурної спадщини.

 

null
 
 

Як розповів Тарас Демкура, задум оцифрувати роботи Пінзеля виник 6 років тому, після виставки робіт Пінзеля у Луврі:

 

«У 2013 році, коли ми привезли ці роботи у Париж і я побачив, якому ризику під час транспортування піддаються ці дивовижні витвори мистецтва, задумався над проектом, який би дав можливість розкрити спадщину всесвітньовідомого майстра різця без транспортування його творів у ту чи іншу країну. І нам, думаю, це вдалося після оцифрування та переведення у 3D-формат низки творів Пінзеля».

 

null
 
 

Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України (ННДРЦ) Світлана Стрєльнікова поділилася спогадами про проводення реставраційних робіт 6 років тому перед виставкою в Луврі. За словами Пані Світлани, роботи скульптора, виготовлені з не стійкого, біологічного матеріалу, наразі у такому стані, що їх транспортування може закінчитися плачевно. Очільниця ННДРЦ подякувала Олені Рудик, керівнику проекту, та Наталії Волощук, координатору проекту, за чудову ідею 3-D сканування робіт Пінзеля, щоб по-сучасному, більш масштабно подавати творчість майстра та зберегти їх від руйнування.

 

null
 
 

Гість із Аргентини, виконавчий директор Аргентинсько-української торгово-промислової палати Олег Яхно, розповів учасникам заходу, як проект «Під Зорею Пінзеля» декілька років тому було презентовано в Буенос-Айрес у товаристві «Просвіта» та Посольстві України в Аргентині.

 

Організатори заходу переконані, що це сприятиме як популяризації творів геніального скульптора, так і позитивному іміджу України як полікультурної держави.

 

Проект дозволить гідно та сучасно представити спадщину одного з кращих скульпторів Європи та дозволить робити віртуальні експозиції за допомогою доданої реальності в будь-якій частині світу, не транспортуючи самі оригінали робіт. Адже саме транспортування ставить під загрозу подальше збереження культурної спадщини скульптора.

 

Як пояснюють організатори проекту, таким чином вдалося поєднати нові форми мистецтва та сучасного образотворення з традиційним сприйняттям національної святині, розкриваємо в унікальній медіаформі маловідому біографічну та історіографічну інформацію про життя та творчість генія.

 

Нині оригінали робіт митця знаходяться у музеях та храмах Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей.

 

null
 
 

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Женевська, Сергій Удовік


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ