Коли чекати долар по 40 гривень, і кому вигідна девальвація

Фото з мережі Інтернет

Запровадження воєнного стану в країні вже приносить перші плоди. Першим на новий статус України відреагував валютний ринок, де ще до голосування в парламенті почалися валютні гойдалки.

 

Вчора долар в лічені години злетів більш ніж на 1 грн, а в деяких обмінниках за нього і зовсім просили 32 грн. Таку різку девальвацію експерти називають чистої води спекуляцією, але попереджають: гривня дійсно продовжить падіння. До якого рівня і що ще буде впливати на курс найближчим часом, з'ясовували «Вести».

 

Пішов на зліт

 

На наступний день після оголошення воєнного стану курс долара в Україні на міжбанку різко пішов вгору, подолавши до полудня психологічну позначку в 28 грн / $, тоді як днем ​​раніше котирування знаходилися в межах 27,7-27,9 грн / $. Тим часом в обмінниках за американський долар просили 29,3-29,6 грн, а в деяких і зовсім більше 30 грн. Втім, як кажуть фінансисти, нічого дивного в цьому немає.

 

«Абсурдно було б припускати, що введення воєнного стану не відіб'ється на курсі нацвалюти. Тут спрацьовують дуже прості механізми. Бізнес в умовах воєнного стану згортає всі свої інвестиційні програми, а населення різко скорочує споживання, зокрема, тих товарів, придбання яких можна відкласти на потім, і всі дружно починають хеджуватися (страхуватися). У нас це відбувається в основному за рахунок покупки доларів, так як американська валюта для українців - своєрідна подушка безпеки на майбутнє. Природно, попит різко посилюється, і курс зростає. Також є ризик відтоку депозитів з банківської системи », - сказав« Вістям »радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

 

За його словами, нинішній стрибок курсу має спекулятивний характер, але навіть якщо ситуація стабілізується, котирування більше не повернуться на колишній рівень. «Потрібно розуміти, що еластичність національної валюти на зростання і падіння різна. Гривня падає набагато глибше, ніж потім зміцнюється. Тому навіть якщо і буде курсова корекція, то все одно тих котирувань, які були раніше, ми вже не побачимо », - зазначив Кущ.

 

У той же час, за словами економіста Олександра Охріменка, прогнозувати, який саме буде курс найближчим часом, дуже складно: «Курс може злетіти дуже високо, тому що зараз в країні паніка. Особливо в тих регіонах, де введено воєнний стан. У 2015 році через паніку курс долара на чорному ринку в пікові дні досягав 49 грн / $. Тому виключати нічого не можна ».

 

Наскільки суттєво може злетіти курс, в першу чергу буде залежати від того, як далі буде розвиватися ситуація і чи будуть застосовані якісь додаткові заходи, вважає директор Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка. «Все залежить від того, який саме сценарій воєнного стану буде застосований. Поки точно ніхто не знає, буде він жорстким або скоріше імітаційним. Але в будь-якому випадку, це мінус для економіки. І як сильно впаде гривня, буде залежати від того, наскільки швидко Україна в своєму новому статусі зможе отримати транш від МВФ, як будуть вести себе експортери і чи зможуть вони вивезти свій товар з країни, з огляду на складну ситуацію в портах Маріуполя і Бердянська. Але вже очевидно, що ті котирування, які закладені в бюджеті на рівні 29,4 грн / $, не будуть дотримані », - вважає Устенко.

 

Світові ринки не за нас

 

Крім воєнного стану, як кажуть експерти, на курс гривні тисне і несприятлива ситуація на світових ринках. «Це падіння світових цін на метал, руду і зерно. Період трирічного зростання і високих цін на них підійшов до кінця. Їх котирування зараз знижуються і, за прогнозами аналітиків, будуть знижуватися і далі. Відповідно, буде падати і валютна виручка наших експортерів. В результаті ми отримаємо валютний дисбаланс, який потрібно буде вирівнювати стрімкої девальвації. Якщо ж ця тенденція посилиться або ж почнеться світова криза, Україну чекає ще більша девальвація », - сказав« Вістям »економіст Віктор Скаршевський.

 

Але, за його словами, поки це більш довгострокові прогнози. «У найближчі тижні курс повинен відкотитися і зафіксуватися на рівні 28,2-28,5 грн / $, але ніяк не 29,3 грн / $, як зараз. За такою ціною долар сьогодні можна купувати », - резюмує Скаршевський. Але в цілому девальваційні настрої зберігаються. «Девальвація все одно продовжиться, але більш плавними темпами. У грудні витрати бюджету, як правило, в два-три рази перевищують середньомісячні обсяги. Так відбувається через те, що протягом року накопичилося недофінансування бюджету, яке намагаються закрити в останній момент. Тому в економіку вливають велику кількість грошей, що провокує інфляцію », - зазначає Скаршевський.

 

Кому вигідно

 

Втім, як каже економіст Андрій Новак, в той час як українці страждають через девальвацію, уряду і певним фінансово-промисловим групам вона вигідна. «Уряду зручно виконувати і перевиконувати бюджет за рахунок інфляційного ефекту. З іншого боку, задовольняються апетити експортерів, вони ж головні в нашій країні фінансово-промислові групи, вони ж головні політичні групи. Вони девальвують гривню, тому що для експортерів чим дорожче іноземна валюта, тим краще валютна виручка », - сказав Новак.

 

У Нацбанку кажуть, що готові здійснювати валютні інтервенції в разі різких стрибків курсу. Також регулятор заявив, що не запроваджуватиме жодних адмінзаходів на грошово-кредитному та валютному ринках. Але, як показує практика, ситуація може дуже швидко змінитися.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ