Як Коломойський підставив державу зі своїм ПриватБанком

Фото з мережі Інтернет

Колишня глава Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю розповіла, що екс-співвласник Приватбанку Ігор Коломойський не міг не публічно домовлятися з регулятором про свій банк.

 

"Як можна домовитися? Почитайте меморандум МВФ щодо Приватбанку. З ким можна домовитися? З МВФ? Єдине, в чому ми пішли на поступку Привату – так це в питанні дедлайну з рекапіталізації", – заявила вона.

 

За її словами, коли Приватбанк "не зустрів" перший дедлайн – 1 квітня 2016 року, його пересунули на 1 вересня 2016 року. Однак навіть це було передбачено в меморандумі з МВФ. "Після цього ми одразу отримали транш", – додала екс-глава Нацбанку.

 

Вона також уточнила, що переговори з Коломойським активно тривали два з половиною роки.

 

"Ви два роки від мене чули: якщо цей банк не виконає програму рекапіталізації, він буде націоналізований, тому що там 20 мільйонів вкладників. Ви бачили репорт агентства Kroll і пам'ятайте, що держава внесла 7% ВВП в капітал цього банку", – зазначила Гонтарева.

 

Вона нагадала, що коли оголошували націоналізацію Приватбанку, то "діра" в ньому була 146 млрд грн. А постаудит після націоналізації знайшов ще "діру" в 38 млрд грн. І держава повністю внесла ці гроші в капітал.

 

"Ви уявляєте, про які гроші ми говоримо? Це 40% нашої монетарної бази. Це 33% депозитів нашого населення. А Коломойський розповідав, що це рейдерство з боку Нацбанку. Але там досі ніхто ні копійки не заплатив за виданими кредитами. У Приватбанку не те що капіталу ніякого не було, там активів не було. Держава замінила активи банку на державні цінні папери", – пояснила Гонтарєва.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ