Тернополянин доторкнувся до тисячолітньої історії Світового Православя (Фото)

Фото Агропродсервіс

24 жовтня, перебуваючи у Стамбулі, відомий тернопільський аграрій та меценат Іван Чайківський отримав благословення від Вселенського Патріарха Варфоломія. Своїми емоціями та враженнями Іван Адамович поділився з читачами «Сільського господаря».



- Іване Адамовичу, під час зустрічі з такою знаковою постаттю, людину, природно, огортає незвичайна бентежність. Коли ви більше хвилювалися: до зустрічі чи під час неї?



- Передусім, варто сказати, що зустріч планувалася досить довго. І від того хвилювання тільки посилювалося. Особливо ми переживали вже у коридорах Патріархії. Але спокій і впевненість Патріарха передалися й нам. Варфоломій дуже світла та чиста людина, від нього йде неймовірний позитив і випромінюється щирість. Він добре орієнтується в українських питаннях, правильно називає прізвища політиків, яких вже навіть ми почали забувати (усміхається – авт.), добре розуміє, що Україна зараз у стадії війни і чітко знає з ким.

- Про що ви говорили з Вселенським Патріархом?

- Зі мною у складі делегації перебував мій давнійдр уг, хлібороб з Хмельниччини Сергій Іващук. Ми просили Патріарха про молитву за мир в Україні та благословення для українців, зокрема аграріїв і подякували за дар Хрещення. Наша розмова стосувалася світоглядних речей: майбутніх виборів Президента та парламенту, традиційності у сімейних стосунках, можливості продажу українського чорнозему (тема, яка актуалізується знову і знову), політичної ситуації довкола отримання Українською православною Церквою автокефалії тощо.



- У гості зазвичай ходять з подарунками. Чи дарували ви щось Патріархові?

- На наше прохання відомий художник з Бережан Олег Шупляк намалював картину «Явління Господа» у своєму стилі «оптичної ілюзії». Цей мистецький шедевр ми подарували Варфоломію з нагоди 1030-ліття від дати Хрещення Руси-України. За цих 15-20 хвилин незабутньої зустрічі ми отримали неймовірний заряд енергії добра та благословення на добрі справи, на позитивні зміни в Україні.

- Що ще запам’яталося вам з цієї поїздки?

Місто Стамбул вразило контрастністю. Сучасні технології і туристи з усього світу поєднуються з тисячолітніми пам’ятками історії, значна частина якої стосується і нас, українців-християн. Вражає храм Святої Софії, звідки князь Володимир хрестив Русь. І тим, що він збудований лише за 5 років; і тим, що над його зведенням працювало щодня по 10 тисяч осіб; і тим, скільки туристів він зараз, немов магніт, притягує до себе.  Запам’ятався також храм Святої Ірини, де проходив 2-й Вселенський Собор (381 рік). До речі, під час нього була написана молитва, з якою людина починає своє християнське життя – Символ віри. І один, і другий храми зараз мають статуси музеїв.

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ