Масові «облави»: Українським бізнесменам готують неприємний «сюрприз»

Фото з мережі Інтернет

З 5 жовтня уряд обіцяє масові перевірки підприємств. Український Кабмін готується до активної боротьби з тіньовою зайнятістю, але експерти впевнені: перше, до чого призведе цей черговий "бій з тінню" - це зростання хабарів.

 

Знову "соціальна справедливість"


В Україні збираються рішуче боротися як з тіньовими доходами, так і з неофіційно працевлаштованими співгромадянами. Про початок чергового "бою з тінню" український прем'єр Володимир Гройсман повідомив, представляючи проект розпорядження "Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення".

 

За словами прем'єра, відповідно до розпорядження цілий місяць українцям будуть роз'яснювати і нагадувати, які штрафи передбачені за неоформлення працівників на підприємстві. А з 5 жовтня почнуться перевірки.

 

"Через місяць, в жовтні, ми почнемо застосовувати всі норми, дані нам законом, для того, щоб захистити права працюючих людей і відновити соціальну справедливість. Ніхто нікому не дав права своєю безвідповідальністю залишати людей без пенсії", - заявив Гройсман, додавши, що проблема хвилює тисячі людей - як неоформлених працівників, так і легальних роботодавців.

 

Як перевірятимуть


Зрозуміло, що першими під підозру потраплять підприємства, співробітники яких часто-сидять на мінімалку. За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, перевіряючі можуть перевірити документи, підрахувати, скільки співробітників знаходиться в офісі і скільки числиться. Але, в основному, говорить економіст, вимагатимуть, щоб середня зарплата перебувала на рівні середньої по країні (на 1 серпня - 9170 грн.).

 

"Сьогодні, в умовах умовного мораторію на перевірки бізнесу, для фіскалів залишається всього пара" клондайків ": перевірка касової дисципліни і трудових відносин, - пояснює аналітик Олексій Кущ. - Тим більше, що за цими напрямками можна" кошмарити "без попередження, а штрафи - колосальні ".

 

Штрафи в цій сфері дійсно обчислюються сотнями тисяч гривень. Наприклад, за неоформленого співробітника компанії можуть виписати штраф розміром в 30 мінімальних окладів (на сьогодні - 111 690 грн.), А за недопуск інспектора до перевірки оштрафувати на 100 "мінімалок" (372 300 грн.).

 

- Сьогодні касові операції та трудові відносини є самими "капіталізованішими" з точки зору можливих штрафів, - підсумував Кущ.

 

Ситуація в бюджеті ахова, Пенсійний фонд - дефіцитний, тому будуть ловити трудових нелегалів. За словами експерта, в першу чергу візьмуться за будівництво і сферу послуг.

 

Що в підсумку


При цьому експерти, опитані "КП" в Україні ", виявилися одностайними: перше, до чого призведуть перевірки - це до тотального зростання корупції.

 

За словами економіста Андрія Мартинюка, подібні перевірки завжди ведуть до зростання хабарів, і нинішня ситуація не стане винятком.

 

"Бізнес і так оформляє співробітників і платить їм білу зарплату, якщо це можливо, - пояснює Охріменко. - Але проблема в тому, що далеко не весь бізнес собі може це дозволити, і тут приходить час хабарів, які завжди менше".

 

Економіст наводить конкретні цифри: "мийка грошей" зараз становить 5-7% витрат, а якщо платити білі зарплати, то це обійдеться в 22% ЄСВ плюс 19,5% ПДФО і військовий збір. Так що "помити" простіше і дешевше.

 

- Мета цієї ініціативи - видавити з бізнесу пару мільярдів плюс нажитися на штрафах, - погоджується Олексій Кущ. Експерт прогнозує, що перевіряти будуть вибірково, попутно прибираючи спонсорів політичних конкурентів, і резюмує: до боротьби з "тінню" це має таке ж відношення, як морська свинка до моря.

 

Компетентно


Сергій Рибалка, член фракції Радикальної партії Олега Ляшка, член комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності:

 

- Зарплати в конвертах - безумовно, ганебне явище. Однак потрібно дивитися на його причину: це високе податкове навантаження на бізнес і відсутність гарантій отримання гідної пенсії в майбутньому. Іншими словами, платити сповна не зацікавлений ні роботодавець, ні співробітник. До чого призведуть репресивні заходи, які, очевидно, буде впроваджувати уряд? Виключно до підвищення корупційної складової і наповненню кишень інспекторів.

 

Ми в Радикальної партії впевнені, що набагато більш ефективним буде підвищення рівня мінімальної зарплати, а також створення сприятливих умов для бізнесу. Сюди входить не тільки зниження податкового навантаження, а й зрозумілі стимули для відкриття нових виробництв, такі як підготовка інвестиційних майданчиків, кредитні канікули або компенсація ставок за позиками для стратегічних галузей.

 

Тільки стабільно і прибутково працюючий бізнес здатний забезпечити покриття всіх соціальних гарантій для незахищених громадян. Якщо ж такого бізнесу не буде, у держави просто не буде ресурсів для виконання своїх прямих функцій.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ