Кабмін прийняв нове рішення по цінах на газ: Чого чекати українцям

Фото з мережі Інтернет

Кабінет міністрів прийняв рішення відстрочити підвищення тарифу на газ в Україні до 1 жовтня 2018 року. Переговори з МВФ про те, яку ціну можна вважати економічно обґрунтованою, все ще тривають. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на документ.

 

"Зараз тривають переговори з МВФ про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому, з огляду на завершення терміну дії положення (про спецзабов’язання - ред), виникає необхідність у його продовженні", - наголошується в пояснювальній записці до постанови.

 

Згідно закону "Про ринок газу" уряд не повинен встановлювати тариф на газ, його повинен формувати ринок. Але щоб на перехідний період захистити споживачів від високих цін, Кабінет міністрів отримав повноваження тимчасово зобов'язувати постачальника продавати газ за нижчими цінами.

 

Такі зобов'язання (PSO) прописані в спеціальній постанові. І термін дії документа повинен був закінчитися ще кілька місяців тому, але уряд продовжив документ до серпня. Це час витратили на переговори з МВФ і формування нової ціни.

 

 

З липня 2017 року Україна знаходиться в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, в зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

 

Без підвищення тарифу на газ Україна ризикує не отримати черговий кредитний транш МВФ . А це може призвести до загроз фінансової стабільності, брак валюти і уповільнення економічного зростання. Після перегляду вартість блакитного палива може вирости з 6,9 до 10,5 грн / куб.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ