У селі біля Тернополя нашестя змій?

На фото справа вуж, зліва – гадюка

Жителі Буцнева, що у Тернопільському районі, занепокоєні. Кажуть цієї весни  у їхній місцевості дуже багато змій. До того ж, плазуни не схожі на звичайних вужів.

 

Ось таку змію знайшла у себе в дворі Тетяна Андріїшин. Жінка дуже злякалася за дітей, які саме гралися на подвір’ї.

 

Знайшли на подвір’ї. Тато йшов у гараж і побачив перед собою. Двічі товк її шиною від поїзда і вона ще рухалась поки не розтрощив її на дві частини…Викинули по частинах в річку, бо думаємо вона звідти і прилізла. Наша бабуля каже, ніби й вуж, та не факт, бо вуж не буває зелено—жовтим. Живіт якийсь смугастий. Ще такого не бачили. Я вже від багатьох чула, що цього року намножилось дуже багато гадюк. Мені страшно, бо діти на подвір’ї.

 

 

Останніми роками на Тернопільщині й справді побільшало плазунів. Причина незвичайний для нашої місцевості спекотний клімат. А тому потрібно знати, як поводитися в разі укусу змії.

 

Якщо вас вкусила якась не отруйна змія, то процедура першої допомоги зводиться до мінімуму. Достатньо лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою, що у вас буде під рукою. Якщо немає ніяких обробних засобів, то можна промити рану проточною водою і прикласти подорожник. Як правило, укуси неотруйних змій залишають на тілі дрібні подряпини. Якщо ж укусила отруйна змія, то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія впорскує отруту.
У такому випадку, перше, що варто зробити – не панікувати!

 

Якщо змія вжалила через одяг, то його необхідно зняти, так як в ньому може міститися значна порція отрути. Крім того, сліди отрути можуть бути і на шкірних покривах біля місця укусу. Отруту необхідно акуратно видалити, щоб краплі небезпечної речовини не затекли в рану. Пам’ятайте, що всі ці процедури необхідно робити максимально швидко і в той же час з «холодним» тверезим розумом.

 

Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка натиснути, щоб отрута витекла назовні. Проте ні в якому разі цього не можна висмоктувати отруту, якщо у вас є кровоточивість ясен чи інші пошкодження в роті. Таким чином, отрута проникне у ваш організм, і вже вам знадобиться швидка медична допомога.


Потерпілого потрібно якнайшвидше доставити у медзаклад.


Світлана Дяченко


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ