Пенсійна реформа в Україні: Що дадуть накопичувальні пенсії (Відео)

Фото з мережі Інтернет

Влада України планує вже з 2019 року в рамках реформування пенсійної системи впровадження її другого рівня - накопичувального. Експерт з пенсійних питань Галина Третьякова в ефірі ObozTV розповіла про те, що дасть українцям дана новація, і підрахувала можливу надбавку до пенсій.

 

Відзначимо, що існує три рівні пенсійної системи. Перший - солідарна система, куди йде обов'язковий єдиний соцвнесок у 22%. Другий, який планують ввести в 2019 році - обов'язкова накопичувальна система. Третій - добровільна накопичувальна система.

 

За словами експерта, зараз йдуть жорсткі дебати, чи повинна держава вводити обов'язковий другий накопичувальний рівень, або він повинен бути тільки добровільним.

 

"Я вважаю, що нам треба ввести другий накопичувальний рівень, а потім зробити так, як зробила Польща... Польща понад 10 років тому запустила примусовий механізм, потім був зроблений відкат, але люди за цей час підвищили свою фінансову грамотність. Там дуже важливо розуміти, скільки ти накопичиш, щоб знати, який відсоток зарплати ти будеш заміщати", - пояснила Третьякова.

 

"Є така пропорція - якщо ти збираєш 20-25 років і відкладаєш 2%, то ти замістиш собі в 2-3 рази більше. Важливо, який інвестиційний дохід ти отримуєш протягом цих 20 років, але якщо подивитися на групу країн Східної Європи, то ми можемо отримати дохід вдвічі більше", - заявила вона.

 

За словами експерта, "є тиск з боку Верховної Ради, щоб запустити реформу з 1 січня 2019 року в примусовому порядку". Реформа передбачає відрахування 2% додатково до єдиного соціального внеску в 22%.

 

Третьякова також підрахувала можливу надбавку до пенсії, виходячи із середньої зарплати по Україні 8000 грн. "2% складе 160 грн на місяць. 160 грн на місяць множимо на 12 - 1920 грн на рік. З урахуванням інвестиційного доходу, наприклад, у 6%, ми можемо накопичити 2035 грн. Якщо ми будемо збирати 20 років, ми отримаємо 40700 грн" , - сказала вона.

 

На заперечення, що дані накопичення може з'їсти інфляція, експерт відповіла, що за рахунок більшого інвестиційного доходу сума може відчутно вирости.

 

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ