Експерти розповіли, як отримати гроші від субсидій на руки

Фото з мережі Інтернет

В Україні, щоб отримати грошима субсидії на оплату житлово-комунальних послуг необхідно написати заяву про видачу державної допомоги, вказавши спосіб отримання.

 

За нарахування субсидії відповідає підрозділ Міністерства соціальної політики за місцем реєстрації субсідіанта. Там же його повинні повідомити про те, що потрібно написати відповідну заяву.

 

Монетизація субсидій, яка може стартувати вже в квітні, поки буде частковою - тільки за обслуговування будинків та прибудинкової території та вивезення сміття.

Кошти будуть перераховувати на особистий рахунок одержувача в банку або їх виплатять через відділення "Укрпошти".

 

Мета монетизації - впровадження прозорих і своєчасних розрахунків між постачальниками послуг та їх споживачами. Держдопомогу субсідіанти отримуватимуть за фактом споживання.

 

При цьому фахівці у сфері ЖКГ зазначають, що говорити про старт монетизації субсидій рано, поки не буде створено єдиний реєстр одержувачів держдопомоги.

 

"Від січня насилу працює механізм переходу від взаємозаліку боргів до оплати компослуг на рівні держава - постачальник послуг... Механізм Мінфіну дуже складний, тому його потрібно міняти. Це - перший крок. Але не факт, що з квітня він буде зроблений", - зазначив консультант із питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

 

"Головні проблеми - швидко створити єдиний електронний реєстр одержувачів субсидій, щоб контролювати, куди пішли гроші, та забезпечити відкриття рахунків. Якщо це будуть окремі "субсидійні" рахунки, а не вже відкриті, припустимо, пенсійні, то в банках з'являться величезні черги. І вже очевидно, що черги будуть у відділеннях Мінсоцполітики - з тих, хто прийде писати заяви", - заявив ЖКГ-експерт Андрій Нікончук.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ