Податківці пояснили, коли підприємець може не сплачувати податок

Фото з мережі Інтернет

Під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності, юридична або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо підприємцем, який отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як підприємця.

 

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи чи надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця.

 

Отже, суб’єкт господарювання який виплачує дохід підприємцю за надані ним товари (роботи) послуги, і при цьому отримав відповідні документи, що підтверджують державну реєстрацію підприємця як суб'єкта підприємницької діяльності, то при виплаті доходу не утримує ПДФО та військовий збір, оскільки підприємець здійснює оподаткування такого доходу самостійно.

 

Документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Дохід, виплачений підприємцю (незалежно від обраної системи оподаткування), податковий агент відображає у податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «157».

 

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників та за телефоном: 43-46-10.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ