В Україні стрімко ростуть тарифи на електроенерію: Експерти пояснили, який «удар» чекає на українців далі

Фото з мережі Інтернет

З 1 січня в Україні майже на 10% підвищили вартість електроенергії для оптових споживачів.

 

У результаті витрати університетів, лікарень, шкіл виростуть на мільйони гривень. Вартість вугілля Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила на $16,4 за тонну - до $82,4. При цьому в новому тарифі Нацкомісія на 28,5% збільшила ставку фрахту (транспортування вугілля морем). Фактично розрахунки здійснюються за формулою "Роттердам+", хоча вугілля з Роттердама Україна не імпортує.

 

У Національній комісії пояснюють: вартість електроенергії необхідно було підвищити з трьох основних причин. По-перше, зріс індекс API2 на 36%. Для розуміння: цей індекс визначає ціни на умовах C&F ARA (гавані Амстердама, Роттердама і Антверпена). По-друге, девальвувала на 4,8% гривня. По-третє, зросла інфляція для виробників.

 

 

Така методика перерахунку призведе до подорожчання електроенергії в цьому році на 25%, підрахували в Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг. У 2018 році в Україні планують використати близько 25 млн тонн вугілля. Якщо кожна тонна подорожчає на $ 16,4, то в сумі за рахунок зростання тарифу можна додатково заробити понад 10,6 млрд грн.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ