Ціни на бензин: стала відома причина подорожчання

Фото з мережі Інтернет

8% подорожчання ціни на бензин на кордоні дорівнює зростанню на 80 копійок в АЗС.

 

Подорожчання бензину в Україні пов'язане з тим, що зросла ціна на імпортне паливо, яке оператори купують на кордоні.

 

"Нинішнє зростання продиктований двома факторами, від яких в силу специфіки українського паливного ринку дуже залежить ціна на АЗС. Перший, який найбільш позначається на останніх перегонах паливних цінників, - вартість нафтопродуктів на зовнішньому ринку, що задає ціну у трейдерів на кордоні", - сказав експерт.

 

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко розповів, що останні чотири тижні в світі дорожчала нафту. "І ось ці показники вже відображаються в Україні - як в оптовій ціні, так і в роздробі. Тому ціни на АЗС пішли вгору", - сказав експерт.

 

"Подорожчання нафтопродуктів у постачальників на кордоні за останні 30 днів по бензину склало 8,5%. Якщо взяти дані за останні 7 днів - це 1,5%. З ДТ зростання було трохи менше, за 30 днів - більше 4%. І понад 1% за останні 7 днів ", - сказав директор спеціальних проектів науково-технічного центру" Психея "Геннадій Рябцев.

 

Він пояснив, що 8% подорожчання ціни на бензин на кордоні дорівнює зростанню на 80 копійок в АЗС через два тижні. Кожен 1% зростання цін на кордоні - це плюс 10 копійок до ціннику в роздробі. На заправках ціни змінюються через два тижні - час, яку потрібно для доставки.

 

Ще однією причиною є девальвація гривні.

 

"Кожні 10 копійок девальвації гривні (до долара) рівні +6 копійок до вартості літра бензину в АЗС через 2 тижні", - упевнений Рябцев.

 

У гривні немає стабільності, тому авансом закладають в ціну в роздробі можливі коливання і валютні ризики.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ