Що чекає українців ще до весни: ціни, зарплати і курс долара

Фото з мережі Інтернет

Аналітики обіцяють зростання інфляції і нагадують про важливість реформ.

 

Перший квартал 2018 року очікується складним: за розрахунками аналітиків "Сегодня", нас чекає інфляція не менше 1% щомісяця, причини якої - зростання зарплат, девальвація гривні і підвищення світових цін на нафту. Експерти вважають: щоб життя покращилося, владі треба прискорити темпи реформ.

 

По клику – большое изображение.

 

Ціни і зарплати

 

Головною причиною більш високого, ніж зазвичай в I кварталі, зростання цін, глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський називає подорожчання імпорту, очікуване зростання регульованих тарифів (перш за все це природний газ) та індексацію зарплат в корпоративному і державному секторах.

 

"На жаль, збільшення зарплати в значній мірі буде" з'їдено "випереджаючим зростанням цін на продукти і послуги", - сказав нам Забловський.
Директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський назвав майбутнє зростання зарплат формальним:


"Буде до 8000 грн, але формально, в звітах Держстату. За фактом на місцях середні зарплати, як і раніше, що не дотягнуть до загальноукраїнської зарплати на 2-3 тисячі гривень".

 

Курс і держборг

 

Керівник аналітдепартамента ГК Forex Club Микола Івченко пояснює поступове підвищення курсу долара тим, що хороша економічна ситуація в США дозволяє підтримувати стабільність американської валюти, а не послаблювати її, як в першій половині 2017 р.

 

"Торговельні партнери України навряд чи на цьому тлі утримають вартість своїх валют і будуть плавно їх девальвувати. Це ж чекає і гривню. Але в I кварталі 2018 р курс долара у нас все одно не повинен вийти за межі 29 грн / дол", - роз'яснив Івченко.

 

Економіст Іван Нікітченко додав ще ряд факторів I кварталу, що сприяють девальвації гривні: це виплати за зовнішнім боргом, затримки з траншем МВФ і зростання імпорту.

 

"Надії на те, що темп реформ прискориться, малі. А значить, Україна буде отримувати значно менше фіндопомоги від Заходу, а від МВФ - нічого. В сумі з високою інфляцією і малі грошові резерви НБУ це сприяє зростанню держборгу в гривнях", - підсумував Нікітченко.

 

Бензин і газ

 

Дорогий долар - дорогий бензин, так як він на 80% імпортний, кажуть експерти.

 

"Міжнародне енергетичне агентство прогнозує за підсумками лютого дефіцит нафти в світі на позначці 1,64 млн бареля на добу. Через що можливе зростання цін на нафту в I кварталі до 70 дол / барель", - прогнозує Івченко.

 

А Землянський не обіцяв і дешевого газу, так як газові ринки зараз входять в "високий сезон" через зимових холодів. За його словами, середня ціна 1000 куб. м газу в I кварталі склав 250 дол ..

 

Безробіття


"Зайвих рук" взимку додасться. На думку Нікітченко, це пов'язано як зі скороченням пропозицій сезонної і тимчасової роботи, так і з тіньовою зайнятістю. Івченко нагадав, що в I кварталі безробіття, як правило, зростає і починає скорочуватися ближче до літа. Тому, незважаючи на позитивні тенденції щодо зниження безробіття в 2017 році, в першому кварталі ми можемо побачити її пік, після чого вона продовжить знижуватися протягом усього 2018 го.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ