Гривня готує «сюрприз» до нового року

Фото з мережі Інтернет

"Досить різке підвищення курсу долара минулого тижня змусило всіх похвилюватися. Невже так швидко почали збуватися прогнози уряду про ослаблення гривні, позначені в проекті держбюджету на 2018 рік?" - пише Олександра Романюк для segodnya.ua.

 

"Зазвичай сезонні скачки курсу долара спостерігаються на початку осені і перед Новим роком, а в проміжку між цими піками долар, навпаки, дешевшає. Але цього року щось пішло не так. З 22 листопада курс долара почав зростати. 26,6... 26,7... 26,8...

 

У п'ятницю, 24 листопада, до закриття міжбанківського ринку котирування становили $ 26,87 грн (купівля) - $ 26,9 (продаж). У понеділок на міжбанку курс традиційно трохи впав (ранок почався з курсу покупки $ 26,85, а до кінця дня було вже $ 26,82). Але на готівковому курсі це незначне зміцнення гривні не позначилося ніяк: в банках і обмінниках в понеділок долари брали в середньому по 26,7 грн, а продавали - по 26,95 грн.

 

А ось курс євро на міжбанку був зовсім не "понеділковим". Тобто він не тільки не знизився ні на копійку, порівняно з вечором п'ятниці, але навіть навпаки: рвонув відразу на кілька пунктів вгору. У п'ятницю міжбанківський ринок закрився при цінах євро 32,02/32,06 (купівля / продаж). У понеділок торги відкрилися котируваннями 32,04/32,07 грн за євро. Закінчився понеділок, щоправда, невеликим подешевшанням євро - до 32,03/32,05 грн. Готівковий курс євро був вище п'ятничного на 14-20 копійок.

 

Несподіваний успіх гривні

 

Тим часом, експерти-економісти не вважають ситуацію екстраординарною, нагадуючи, що розрахунки державного бюджету на поточний 2017 рік проводилися з розрахунку $ 27,5 грн. Тож нинішній курс долара навіть нижче прогнозних величин. І навряд чи досягне запланованої цифри до Нового року. Що ж, це приємний сюрприз для всіх українців "під ялинку".

 

"У бюджеті закладено середньорічний курс 27,5 грн за долар. Багато корпорацій планували свою діяльність, виходячи з цього курсу, і бюджетні показники орієнтувалися на цей показник. Зараз курс набагато нижче. Тож, навіть якщо гривня впаде до 27,5, вона тим самим просто досягне розрахункових макропоказників бюджету. А ось після 27,5 вже буде привід говорити про те, що Нацбанк не втримав валюту. Але я думаю, що цей показник навіть не буде досягнутий цього року. І це, мабуть, єдиний показник бюджету -2017, який буде навіть десь перевиконано", - говорить економічний експерт Всеволод Степанюк.

 

Серед причин, які дозволили гривні утриматися на гідному рівні, експерт називає в першу чергу міжнародні позики і вигідне розміщення цінних паперів.

 

"Валюта може міцнішати тільки в зростаючій економіці. А в падаючій економіці України валюта завжди матиме тенденцію до падіння. Але питання - чому вона падає не так швидко, як прогнозувалося? Основна причина, на мій погляд, - це нормальний, навіть десь позитивний платіжний баланс України цього року. Нам вдалося розмістити на 3 млрд цінних паперів на Заході під досить вигідні умови. Що, природно, і психологічно, і за балансом сприяє стабілізації валюти. Зрозуміло, що ця стабілізація носить штучний характер і підкріплюється тільки кредитами, але не економікою. Проте, я не бачу будь-яких ризиків для того, щоб курс до кінця року був вище 27 грн", - говорить експерт.

 

Керівник економічних програм Інституту суспільно-економічних досліджень Ярослав Жаліло дає подібний прогноз, називаючи, втім, дещо інші причини.

 

"Зараз ми стикаємося вже з початком періоду передноворічних коливань гривні. Не думаю, що до кінця року будуть якісь серйозні просідання української валюти. Передумов для цього немає. Але зміцнення я теж не очікую. Гривня дрейфуватиме десь в межах $ 27 грн . Можливо, трохи переступить за цю позначку. Багато що залежить від того, якою буде монетарна політика, як Мінфін поводитиметься з бюджетними видатками наприкінці року", - говорить Ярослав Жаліло.

 

Чому гривня продовжує падати

 

Серед причин нинішнього стану валюти експерт називає адаптацію курсу до інфляції, погіршення торгового балансу (експорт-імпорт) і психологічний фактор.

 

"Ми ще на початку року прогнозували, що девальваційний тренд може початися з осені. Тому що сформувалася низка передумов для цього. По-перше, це пов'язано з загальною зміною цін. В Україні цього року активізувалися інфляційні процеси, і курс не може не адаптуватися до інфляції, якщо не відбувається якихось структурних змін, а їх не відбулося. Друга передумова - це вплив сальдо зовнішньої торгівлі. В Україні активізувалося зростання імпорту як реакція на зростання споживчого попиту і активний інвестиційний попит. Відповідно, це погіршило торговельний баланс, і це погіршення не було належним чином проіндексовано, тому що не спостерігається прихід іноземних інвестицій. І третій момент носить психологічний характер. У людей були досить високі девальваційні очікування, засновані на прискоренні інфляції. А потім ці очікування були підкріплені, коли уряд оприлюднив проект бюджету на 2018 рік, озвучивши там курс 30 грн за долар".

 

 

Але є, за словами експерта, і зустрічні тренди: "Коли настають періоди щоквартальної чи щорічної сплати податків - а це місяць наприкінці кварталу, місяць на початку року - зазвичай зростає пропозиція на валютному ринку, і це зміцнює гривню. У ці періоди суб'єкти економіки, які відкладали повернення валюти в країну – тому що очікували девальвації або з якихось інших міркувань - вимушено конвертують валюту в гривню".

 

"Ми бачимо, що девальваційний тренд пішов з вересня. Потім, у другій половині жовтні - на початку листопада, гривня почала зміцнюватися, що було пов'язано з ввезенням валюти до країни. Зараз ця хвиля пройшла, зате настають передноворічні очікування. Тому девальваційний тренд знову відновився", - пояснює Ярослав Жаліло".


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ