Україна втратила китайський кредит на $3,6 млрд

Фото з мережі Інтернет

"Нафтогаз" стверджує, що цього року надіслав понад 40 листів до Кабінету Міністрів із проханням прискорити розгляд поданих матеріалів.

 

Державний банк розвитку Китаю повідомив "Нафтогаз України" про завершення генеральної кредитної угоди на суму $3,656 млрд від 25 грудня 2012 року. Про це 17 листопада повідомила прес-служба компанії.

 

Зазначають, що угода зірвалася через "затримку із отриманням погоджень від українських державних органів". "Нафтогаз" стверджує, що цього року надіслав понад 40 листів до Кабінету Міністрів із проханням прискорити розгляд поданих матеріалів.

 

Дістати погодження вдалося тільки в жовтні. Документи компанія надсилала в китайський банк уже після затвердженого терміну. У підсумку фінустанова повідомила "Нафтогазу" про неможливість оброблення одержаних документів і, відповідно, про завершення кредитної угоди, ідеться у прес-релізі.

 

Водночас банк розвитку КНР готовий продовжувати співпрацю з "Нафтогазом" за новими проектами. Зараз представники компанії ведуть переговори з банком за форматом роботи, який би вимагав меншої кількості погоджень державними органами.

 

Кредитні гроші планували передати на модернізацію Сєвєродонецької ТЕЦ і будівництво трьох заводів у Сєвєродонецьку, Горлівці та Одесі з виробництва синтез-газу – сировини для виробництва азотних добрив.

 

Однак початок бойових дій зробив неможливою реалізацію узгоджених проектів, тому українська влада почала шукати нові. У 2016 році повідомляли про плани профінансувати за китайські гроші модернізацію систем індивідуального опалення у приватних будинках малозабезпечених споживачів, будівництво ТЕС у Києві та Львівській області для скорочення імпорту газу та закупівлю обладнання для збільшення видобутку газу "Укргазвидобування". Термін дії китайської кредитної лінії мав становити 19 років, включно з п'ятирічним пільговим періодом із виплати тіла кредиту.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ