Підвищені ціни та пільгові тарифи: тернополян у жовтні чекає багато нового

Фото з мережі Інтернет

Із жовтня тернополян можуть торкнутись певні зміни. Підвищені пенсії та розраховані «зимові» субсидії стануть доступними для українців у разі ухвалення у Верховній Раді відповідних рішень.

 

Окрім цього, жовтень принесе збільшену ціну на газ, пільгові тарифи на світло, нові правила для водіїв та додаткові торгові преференції ЄС.

 

Ціна на газ для промисловості зросте

 

Збільшену ціну на газ тернополяни отримали з 1 жовтня. НАК «Нафтогаз України» підняв вартість на 3% відповідно до вересня. За даними НАК, зокрема, ціна природного газу з ПДВ для промислових споживачів та інших суб’єктів при використанні від 50 тис. куб. м газу на місяць у разі передоплати становитиме 8164,8 гривень, а при оплаті в період споживання або після – 9016,8 гривень.

 

Такі ціни діятимуть з 1 жовтня 2017 року і до кінця місяця.

 

Очікують підвищених пенсій

 

У разі ухвалення Верховною Радою у жовтні  перерахують раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Так, пенсії українців можуть зрости на 200 гривень для 1,3 млн осіб; на 200-500 гривень — 1,2 млн осіб; 500-1000 гривень — 1,99 млн осіб; 1000 гривень і більше — 1,1 млн осіб.

 

Для українців розрахують «зимові» субсидії

 

Розрахунок розміру «зимової» субсидії в Україні почнеться на початку жовтня.

 

Субсидія призначається на рік – з травня до травня наступного року. Її розмір розраховується окремо на літній період, окремо – на зимовий, виключно на основі доходів «прописаних» з числа фактично проживаючих в помешканні осіб. Якщо допомогу в травні призначено, у жовтні її розмір автоматично розрахують на новий опалювальний сезон. Жодних документів субсидіантам повторно подавати не потрібно.

 

Для розрахунку субсидії для українців на новий опалювальний сезон будуть враховані доходи громадян за I і II квартал 2017 року, а на наступний неопалювальний період – за III і IV квартал 2017 року.

 

Пільгові тарифи на світло для будинків з електроопаленням

 

З жовтня українці, які користуються електроопаленням, будуть платити за електроенергію за пільговим тарифом – 90 копійок за кВт-год.

 

Пільговий тариф буде діяти виключно в опалювальний сезон – з жовтня по квітень включно.

 

Максимальний обсяг спожитої електроенергії за цим тарифом становить 3 тис. кВт на місяць. Вся електрика, використана понад цей ліміт, оплачується за стандартним тарифом – 168 коп./КВт-год.

 

Зміни стосуються жителів приватних будинків з електричними котлами, а також квартир без газопостачання та центрального опалення, які, відповідно, обігріваються електроенергією.

 

З 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Як нагадали в управлінні безпеки дорожнього руху, ця вимога діє з 1 жовтня по 1 травня. За ігнорування цієї норми передбачено штраф у розмірі 425 гривень.

 

Запрацювали додаткові торгові преференції ЄС для України

 

На три роки українці отримують додаткові торгові преференції згідно рішення ЄС. Додаткові торговельні преференції передбачають повну лібералізацію імпорту з України взуття, пігментів і препаратів на основі діоксиду титану, мідних та алюмінієвих виробів, електронної апаратури для відтворення зображення. Надаються додаткові нульові тарифні квоти для українського меду – 2,5 тис. тонн, кукурудзи та борошна з неї – 650 тис. тонн, ячменю та борошна з нього – 350 тис. тонн, пшениці та борошна – 65 тис. тонн. Окрім того, додається квота на ячмінну крупу – 7,8 тис. тонн, овес – 4 тис. тонн, оброблені томати – 3 тис. тонн та виноградний сік – 500 тонн.

 

Що стосується тарифних квот на зернові, то вони будуть відкриті з 1 січня 2018 року, оскільки їх застосування потребуватиме прийняття окремого імплементаційного регламенту Єврокомісії.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ